Wyświetl pojedynczy post
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.08.2015, 13:12
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Ja coraz bardziej przekonuję się do takiego modelu emerytalnego jaki jest np. w Australii. Tam emerytura wypłacana jest na jednym poziomie. Argumentuja tak, ze skoro przez długie lata zarabiałeś dobrze, to przez ten czas miałeś dobre życie, urządziłeś się, kupiłeś dom, jeździłeś na dobre wczasy itp. Teraz dostaniesz emeryture taka jak inni, np. mniej zarabiajacy od ciebie ale wystarczająca na skromny poziom życia.
Myślę, ze jest to bardziej sprawiedliwe z ekonomicznego punktu widzenia państwa, niż u nas gdy biedne państwo co miesiąc wypłaca po 8 - 10 tys. zł. emerytury jakims generałom, sędziom, prokuratorom aby lekka łapka wydawali na drinki nad Morzem Śródziemnym.
No nie wierzę, zgadzam się
Tylko teraz pytanie czy PiS to ludzie, którzy potrafią i chcą rozwiązać problem rozpadającego się systemu emerytalnego czy będą chcieli (jak różne rządy od lat) maskować problem i dokonywać kosmetycznych zmian?

kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
nawet nie wiedzą o tym , pokaż mi etatowca który wie ile płaci zus-u , podatku czy zdrowotnego ? po prawdzie nie płaci , płacą za niego
To wracamy do punktu wyjścia, że ludzie są głupi (nieświadomi swojej głupoty?).