stary dziad napisał(a):

Czytam sobie tą dzisiejszą dyskusję , generalnie merytoryczną. Skoro Panowie są tacy kumaci to poproszę o wyjaśnienie następującej kwestii . Otóż jak wygląda realne finansowanie Wisły przez TF ?
Jak dla mnie są (były) dwa strumienie .
Pierwszy to tzw, sponsoring czy reklama . TF kupuje usługę reklamową na koszulkach ,Wisła wystawia fakturę (ma przychód) , TF płaci (ma koszt) i koniec .Parametry te występują na RZiS obu podmiotów
Drugi strumień to tzw pożyczki . Z tego co pamiętam było to tak rozliczane z jednej prostej przyczyny . Pan BC zabezpieczał się przed ewentualnym wypstrykaniem go przez kogoś ( to był rok 1996-przypominam) i wymyślił te pożyczki . I dzięki temu miał trzymanie . Dla mnie było oczywiste że daje swoje własne pieniądze ale formalnie jest to pożyczka .
Teraz wszyscy wiemy że taka taktyka doprowadziła do tego pata . Wisła ma 100 mln długu do TF , TF ma banki na karku , a bilans pokazuje jednoznacznie zobowiązania i należności .
Bardzo bym chciał aby tą kwadraturę koła ktoś rozwiązał.
W zasadzie są dwa sposoby - upadłość Wisły ( i 4 liga) albo umorzenie długu przez TF co będzie miało swoje konsekwencje w Bilansie i RZiS . Ale na to musi się zgodzić bank ... itd.
|
Tego jak wygląda finansowanie nie co do kwot nie wiem.
Co do reklamy na koszulkach i na bannerach sytuacja finansowa telefoniki musiała być naprawdę dramatyczna skoro Telefonika nie płaciła już umówionych kwot.
Finansowanie przez pożyczki wprowadzono zapewne dlatego , iż jest ona najwygodniejszym sposobem finansowania spółki córki. W przypadku , gdyby Wisła zaczęła przynosić zysk ( np. Awans do Ligi Mistrzów czy mega transfer np. za 5 mln Euro ) można go przetransferować do spółki matki bez żadnych dodatkowych obciążeń podatkowych ( np podatek od dywidendy )