Według mnie dobrze by było się zająć także sklepem klubowym. Przecież przy dobrym marketingu to będą duże zyski dla klubu. Mam na to kilka pomysłów.
1. Pierwszy mecz
Można śmiało połączyć promocje pierwszego meczu w sezonie wraz ze zniżką w sklepie. Ci którzy kupili bilet (lub karnet) po jego pokazaniu mają 10% + ilość tyś ludzi na stadionie (np 15 tyś czyli 10 + 15 = 25%) zniżki w sklepie przez następny tydzień.
2. Loteria na meczu z Legią
Jak wiadomo mecze z Legią przyciągają najwięcej osób. To również można wykorzystać promując sklep klubowy. Można to zrobić tak, że przy każdym zakupie dostaje się los z numerkiem (dla zachęty można dać 2 losy za zakupy powyżej 100zł). Nagrody mogą zafundować sponsorzy, bo często na stadionie spiker mówi coś o Volvo na weekend albo darmowym sushi. Wystarczy kilka nagród i w przerwie można podać po prostu numerki wylosowanych kuponów. Na stadionie pojawi się wtedy pewnie 30 tyś ludzi, więc to najlepszy moment na taką loterię.
3. Programy meczowe
Niektóre kluby już takie coś wprowadziły. Jeśli gramy z jakimś bardziej emocjonującym rywalem (Derby, Legia, Lech), czy chociażby mecz przyjaźni to można wydrukować krótki program meczowy i sprzedawać w cenie 5-10zł (to nawet taniej niż zimna kiełbaska!). W tym programie można przypomnieć ostatnie mecze, dać jakiś wywiad i opisać rywala. Ktoś tutaj pisał też o wysepkach i promocji sprzedaży dla obcokrajowców. By ich zachęcić do przyjścia na mecz można rozdać im ulotki po angielsku zawierające właśnie takie wzmianki o ostatnich meczach z tym rywalem czy o historii Wisły.
Co do samej promocji to też mam kilka pomysłów.
4. Filmiki
Po pierwsze jeśli już robimy filmiki zachęcające do przyjścia na mecz to niech one ukazują się nie dwa dni, ale tydzień przed meczem. Po drugie na YT jest wiele filmików amotorskich twórców, niektóre są po prostu świetne (
https://www.youtube.com/watch?v=-ksmw58DAxo ). To taki darmowy filmik promocyjny + pokazuje że klub docenia też twórczość swoich kibiców. Do tego wypadałoby rozruszać klubowy kanał na YT. Niech kibice widzą że coś się w tym klubie dzieje. Wystarczy zrobić jakąś serie np: "5 pytań do", wziąć kamerę, zawodnika i niech odpowiada, a na końcu jeszcze niech zaprosi na następny mecz. Chwila roboty a jest filmik. Oprócz tego to można pójść z kamerą na gierke treningową i wrzucić jakieś ciekawe bramki, jeśli takie się trafią, albo wrzucić bramki z poprzedniego meczu (oczywiście wygranego

) z tym rywalem.
5. Plakaty
Pamiętam, że bodajże w 2012 roku SKWK zorganizowało akcję rozwieszania plakatów (
http://skwk.pl/wyjazdy/1546-mobiliza...uj-z-nami.html ). Na stronie skwk.pl udostępnili wzór plakatu do ściągnięcia i wydrukowania, żeby każy u siebie na osiedlu, w miejscowości rozwieszał plakaty zachęcające do przyjścia na Derby. Biorąc pod uwagę to, że na mieście jest dość mało plakatów, to taka akcja byłaby dobrym rozwiązaniem, np: przy reklamie karnetów. To jednak bardziej tyczy się SKWK i nas - Kibiców, bo my też możemy coś zrobić.
6. E-mail
Dobrym pomysłem byłoby wysłanie e-maila do osób które w tym sezonie były na chociaż jednym meczu. Coś w stylu "Dziękujemy za Twoje wsparcie! Liczymy że w następnym sezonie również się pojawisz!" Szczególnie, że e-maile można wysyłać za darmo. Niby mała rzecz ale jednak pokazuje że klubowi zależy na każdym kibicu.
7. 5 zł za pierwszy mecz
Dużo osób twierdzi, że to pomysł nietrafiony. Ludzie przyjdą na mecz z Legią za 5zł i tyle. Według mnie pomysł jest dobry tylko wymaga pewnej korekty. 5 zł za pierwszy mecz, ale nie dotyczy meczy TOP (Legia, Derby itp.). Wtedy taka akcja by się opłaciła.
To wszystko co wymyśliłem. Uważam, że te pomysły są jak najbardziej wykonalne i to nawet nie dużym kosztem, a powinny przynieść efekty.