Wyświetl pojedynczy post
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.06.2015, 14:34
Cytat:
To co napiszę, nie ma na celu jątrzenia, bicia piany i generalnie ataku na Klub - raczej rozpatrzenie alternatywnego rozwiązania i spojrzenia na całość sytuacji naszego Klubu z trochę odmiennej perspektywy.

Upadłość likwidacyjna - w wielkim uproszczeniu - skutkuje tym, że odzyskuje się tyle, ile się dało, a resztę długów się umarza.
Sporo osób pisze, że odgórne decyzje psują klub, to może warto się zastanowić, czy nie odciąć kroplówki, pochować trupa ( wybaczcie - wiem jak to brzmi ), zacząć pod szyldem TS od nowa, bez całej załogi hamulcowych na szczycie.
( dlaczego TS ? bo porównując do S.A - tam ludzie pokazują, że da się )
Przykład GKS Katowice pokazuje, że nie jest to niemożliwe do zrealizowania.

Byłoby fajnie, gdyby wypowiedziały się osoby, które są trochę bliżej klubu ( z perspektywy kibica ) niż taki piknik jak ja, bo chętnie posłucham ( oczywiście merytorycznych wypowiedzi ).
Ogłoszenie upadłości to rzeczywiście wydaje się jedno z bardziej zdrowych rozwiązań na ten moment, natomiast ja uważam, że Cupiał dalej śni o wielkim klubie, a Gaszyńskiego namówił nie dlatego by ten zgasił światło bo to tego wystarczył bednarz ale po to aby uporządkować finanse w Wiśle, pospłacać długi i uporządkować struktury wewnątrz klubu. inna sprawa że na razie efektów nie widać żadnych ale warto poczekać jeszcze jakiś czas i wtedy ocenić. Można zbudować konkurencyjny zespół oparty na mniejszym budżecie niż ten obecny, przykładem może być Jagiellonia, potrzeba jedynie wizji i planu dłuższego niż 5-6 miesięcy.
Warto również pamiętać, że problemem nie jest Cupiał ale jego bezmyślni doradcy którzy wielokrotnie odradzali mu m. in. budowę akademii, czy profesjonalnej bazy szkoleniowe, bądź skautingu z prawdziwego zdarzenia.
Odpowiedz cytując