Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2015, 19:02
filemon napisał(a):Wyświetl post
1. Niestety nie masz racji, "pierwsza ósemka" to wyrażenie nie tylko oznaczające pierwszych osiem zespołów, ale też grupę mistrzowską, obojętnie jak to odbierasz
A znalazłbyś mi jakieś oficjalne źródło, które tak nazywa grupę mistrzowską? Moim zdaniem, "pierwsza ósemka" to w najlepszym wypadku kolokwializm. Napisałem "w najlepszym wypadku", bo sądzę że tak mówi się po prostu o miejscu w tabeli, najpóźniej po ostatniej kolejce przed podziałem na grupy, a nie o grupie po podziale.
filemon napisał(a):Wyświetl post
Teza była nie moja, a Ajaxa, mianowicie uważa(ł), iż ze Smudą raczej byśmy dostali się do pierwszej ósemki. Toteż obalając ją, przedstawiłem formę Smudy wiosną w drodze do grupy mistrzowskiej w porównaniu do poziomu, na który podniósł Wisłę Moskal, by awansować do pierwszej ósemki. Nie ma tu mowy o cherry picking. To jest analiza okresu.
To jest cherry picking, bo istnieje szerszy zbiór danych. Gdyby Smuda przejął nas w styczniu, wtedy te cztery wiosenne mecze były wszystkim, co warto analizować. Twierdzenie, że ze Smudą do końca sezonu gralibyśmy jak w tych czterech meczach, to gruba przesada.
Edit: zapomniałem napisać, że to co robisz, to nie analiza okresu, bo nie chodzi Ci o podsumowanie pracy Smudy w czterech wiosennych meczach, tylko o przewidywanie jego kolejnych wyników. Z tego co pamiętam, w statystyce nazywa się to "tworzeniem modelu regresji". Gdybyś rzeczywiście analizował okres, dobór jedynie czterech kolejek byłby uzasadniony.
Ostatnio edytowane przez jova : 07.06.2015 o godz. 19:26.