Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.06.2015, 15:05
Cytat:
"Uuuu, coś Kukiza nie doceniasz. Niby dlaczego miałby się nie dostać do Sejmu? Ludzie chcą zmian, wybory prezydenckie pokazały - i uważam, że od początku pompowanie Kukiza było po to żeby dać ludziom zielone światło - "w prezydenckich się udało więc na jesieni śmiało głosowac na Kukiza".
4. Kukiz, 20% myślę jak najbardziej realne. Kto mu może zabrać? Przecież nie PiS, nie RN, nie Korwin, nie PO. Jedynie Nowoczesna ale też bez przesadyzmu - chociaż ci jako "eksperci" od ekonomii moga kusić ludzi swoimi mega planami na gospodarkę. Kukiz jawi się bardziej jako ideowiec, tamci mogą wypłynąć i zabrać elektorat jako wielcy ekonomiści. Ale 20% Kukizowi daję. "
"Kukiz ? zależy jak to się potoczy ? max 10-15 % przy bardzo sprzyjających wiatrach"
Dwa poglądy.Mój jest znacznie bliższy opinii kerima. Uważam że Kukiz okaże się gwiazdą jednego występu. Ludzie bardzo szybko się nim znudzą i z symbolu protestu stanie się symbolem obciachu. Media "głównego nurtu" zaczynają już nad tym pracować a chłop jest w zasadzie bezbronny. Tym bardziej że jego "obóz" to zbieranina w której znajdziesz i twardogłowych SLD-wców i lewaków i wolnorynkowców i endeków. Słowem: panorama. Pomijając walor estetyczny, to do wyborów zdążą się jeszcze parę razy pozagryzać, walcząc o pozycje na listach. Będzie chaos i obciach. Jeśli uda mu się przemycić jakichś posłów do Sejmu to i tak nie wróżę jego klubowi długiej egzystencji. Zostanie rozparcelowany pomiędzy duże kluby.Coś jak z Palikotem w obecnej kadencji.
Cytat:
"2. PO uważam, że w tych wyborach zgarną koło 10-15%, raczej 10%
3. Nowoczesna.pl oni zabiorą glównie PO. Powstali po to aby przelać glosy z trupa na coś "nowego". Już są ładnie w mediach lansowani. 10% głosów uważam jako pewnik. Pewnie będą mieli koło 15-20%. Stawiam bliżej 15%."
"na moje oko rumun petru nie zaistnieje , bo niby skąd ma mieć głosy ? z urbanoplatfusiarni ? ok, kilka procent , jestem pewien że nie przekroczy progu , urbanoplatfusiarnia wejdzie z poparciem na poziomie 10-15 %"
"Wydaje mi się, że niektórzy z Kolegów mocno przeceniają możliwości Petru i jego partii. Owszem ta formacja jest gruuubo sztucznie pompowana zarówno w sondażach (niech mi ktoś udowodni, że 100 osób na 1000 do których ponoć dzwonią ankieterzy wie co to w ogóle jest - a tyle trzeba aby osiągnąć 10%, które ponoć chce na to coś głosować - a postawię dobrego browara), jak i w mediach mainstreamu.
Nawiasem pisząc powstanie formacji p. Petru bardzo mnie cieszy, bowiem jest jednym z symptomów upadku PO, a zarazem jak piszę powstaje zbyt późno i zbytnio na łapu capu, aby cokolwiek osiągnąć. Jestem przekonany, że do Sejmu absolutnie się nie dostaną (a kilka pkt procentowych PO zabiorą) i to będzie ich koniec."
Opinie o PO i Petru zebrałem razem bo moim zdaniem to jeden pies. Jestem przekonany że jeśli okaże się że "projekt Petru" wypali (przez co rozumiem że realnie będzie miał szansę na jakieś 5%) to zrobi wspólną z PO listę wyborczą i razem zgarną te 30%. Dlaczego tak uważam? Bo nasza ordynacja przyznaje jakieś 20-30 więcej miejsc w Sejmie dla listy osiągającej 30% niż dla dwóch list z których jedna zrobi 25% a druga 5%. A ponieważ niezależni.pl są niezależni mniej więcej tak samo jak PRL dlatego w przypadku "załapania" pomysłu starszy brat z PO powie dość hasania. Dlatego Jedrku, wbrew moim najszczerszym chęciom nie bardzo wierzę w to że "kilka pkt procentowych PO zabiorą". Cały pomysł polega na tym aby kilka tych procent wnieśli PO w wianie. Natomiast jeśli chodzi o ich potencjał to zwróćcie proszę uwagę że spośród kukizowców 41% zagłosowało w drugiej turze na Bronka. Myślę że "kukizowcy od Wojewódzkiego" mogą się na ten pomysł skusić. Jak zauważył już Jedrek, ciśnienie medialne na propagowanie tego projektu będzie ogromne. W końcu Petru to ostatnia nadzieja białych.
Jeśli chodzi o wynik samego PO to trochę dziwię się optymizmowi. Pamiętajcie że w pierwszej turze Komoruski dostał ponad 30% głosów. Jeśli odejmiemy od tego elektorat PSL i SLD to cały czas mamy dwadzieścia kilka procent, co przy lepszej kampanii i ewentualnej mobilizacji ma prawo dobić do trzech dych. No chyba że przed wyborami zaczną się podziały w samej PO (na co bardzo liczę).
Cytat:
"RN i KaNaPa pójdą z list Kukiza. I przy tak nikłym poparciu mogą zrobić Krula w bambuko, zdobywając kilkadziesiąt miejsc w Sejmie."
"no i zostaje Korwin. Ten stracił najwięcej. Jawił się jako partia na fali wznoszącej ale szybko tę falę zmył Kukiz i podziały w KNP"
"Korwin , KNP i RN samodzielnie bez szans , w koalicji mogą wejść , tzw premia za zjednoczenie"
Moim zdaniem: z Kukizem pójdzie KNP (podobno już działają razem) i niektóre osoby z RN (osobiście obstawiam Bosaka i jego grupę). Paweł nie będzie w stanie dogadać się z Krulem, Kowalskim i Winnickim. Może dogada się z Wiplerem i republikanami. Co oznacza że Korwin i RN pójdą oddzielnie i dostaną po 1-2%.
Cytat:
"PSLowi daję dolną granicę czyli 5%, SLDowym komuchom 3%"
"niestety komuchy i zsl przeslizną sie na poziomie progu"
Prześlizgną się jedni i drudzy. Z tym że w kampanii SLD będzie musiało jechać ostro z PO (aby odzyskać swój elektorat, było to zresztą widać już w kampanii prezydenckiej) a PSL będzie w nowym Sejmie bardzo słaby i podzielony.

PiS: powtórzę się 38-33%. Wiem kerimie że trafiłeś z wyborami prezydenckimi (chyba jako jedyny tutaj) ale tych 42% nie mogę się nijak doliczyć.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.06.2015 o godz. 15:14.