Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.05.2015, 15:44
Spin doctorem można powiedzieć byłem raz, ale tylko w pierwszej turze wyborów samorządowych w 2010, a w drugiej już nie byłem stąd porażka

To że Kukiz wyrósł na elektoracie PO to taka oczywista oczywistość, że dla rozumnego człowieka pisanie na ten temat jest zniewagą dla jego intelektu.

Wrzucałem wyniki Palade cały czas do pierwszej tury wyborczej i dalej posługuję się jego danymi. Co ja poradzę, że od dnia po wyborach zaczął publikować sondaże w dwóch wersjach. Jedna, w której wygrywa Duda, a druga, w której wygrywa Komorowski przy większej frekwencji natomiast trend zaczął podawać w formie średniej kroczącej.

W ten sposób na dwa dni przed wyborami opublikował prognozy w podziale na dwa sondaże.

Cytat:
PROGNOZA OGÓLNOPOLSKICH PREFERENCJI WYBORCZYCH - 22 MAJA

Na podstawie deklaracji exit-poll z 10 maja (poparcie 2015 do 2010 i 2011) oraz badań preferencji poprzedzających pierwszą turę głosowania (drugi wybór, zaszeregowanie poglądów na osi lewica-prawica w metryczce) fluktuacje elektoratów kandydatów, którzy nie weszli do drugiej tury rozkładają się następująco (dane w ujęciu procentowym):

Przy założeniu braku większej mobilizacji wyborców nieuczestniczących w pierwszej turze głosowania szacowana frekwencja 24 maja zamknęłaby się w przeddziale 46-49 proc. a wynik głosowania byłby następujący :

Cytat:
Przewaga Andrzeja Dudy nad Bronisławem Komorowskim wynosiłosłaby około 500 tysięcy głosów. Do odwrócenia kolejności w rankingu na korzyść urzędującego Prezydenta potrzebna byłaby dodatkowa mobilizacja miliona głosów, co prowadziłoby do wzrostu frekwencji do poziomu 48-51 proc., przy założeniu utrzymania zaprezentowanych proporcji w elektoratach aktywnych wyborców z I tury i braku mobilizacji na rzecz Andrzeja Dudy z puli wyborców pasywnych 10 maja. To dawałoby następujący wynik:

Ostatnio edytowane przez emj10 : 22.05.2015 o godz. 15:49.
Odpowiedz cytując