Cytat:
|
Z tego co mi się zdaje ostatnie exit polls był robione mniej więcej na próbie 100 tys. osób.
|
To już galancie. Sam nie wiem jak na to patrzeć. Na pewno zeszłoroczne wybory i sondaże po nich śmierdzą
Cytat:
.Dlaczego z dwóch partii? Zrozumcie ludzie, że wtedy nie głosujesz na partię tylko na człowieka. Jeżeli większość by głosowała na tych z PO i PIS to ja już zwątpię w Państwo Polskie.
Jeżeli JOWy są takie złe to co w takim razie jest dobre? Obecny system i co 4 lata wybieranie między PO a PIS? Czy czekamy aż Korwin lub Kukiz dojdzie do władzy?
|
A teraz na co głosujesz? Możesz sobie wybrać ludzika z innej partii niż PO-PiS ale i tak 70% ludzi głosuje na nich. W JOWach znowu zagłosuje na nich 70% ludzi ale wtedy, przez ten system zgarną nie 70% mandatów tylko 90% bo teraz te wszystkie głosy się uśredniają na cały kraj a takt o w okręgu A PO dostanie 35% głosów, PiS 34% a końcowy efekt będzie taki, że zgarną wszystko w tym okręgu, itd itd. Z każdego okręgu te ich 30 kilka % glosów da im mandat = dostaną wszystkie mandaty = tak jakby dostali poparcie 100%.
Oczywiście przesadzam z tym, że by zgarnęłi wszystko, gdzieś tam by jakiś niezależny lub PSLowiec się dostał ale to by nie były częste przypadki.
Kolego, przemyśl to. Myślisz, że zmieni się system i ludzie wyjda z tego podziału PO-PiS? Niby jak?! Co, moherowe babcie, urzędnicy, kolesie, lemingi, ludzie dający się manipulować odrzucą PO-PiS i wybiora co innego? Nie wierzę w to, nie ma takiej możliwości. I to widać wszędzie gdzie są JOWy, że rządzą 2 partie. I mam rozumieć, że u nas kto by rządził? Inne partie niż PO-PiS bo oczywiście ludzie by sobie w nowej ordynacji wybrali SLD i KORWINa?
W JOWach masz 13% i masz 1 mandat czyli możesz się w pompę cmoknąć. W systemie proporcjonalnym masz 13% = masz kilkudziesięciu posłów i realne szanse na losy Kraju.
Wy na starcie popełniacie błąd. Chcemy tego samego ale Wy popełniacie błąd. Rozumiem, że takie osoby jak Ty chcą zmiany mentalności ludzkiej - ja też tego chcę. Tylko Ty uważasz, że mentalność się zmieni przez zmianę ordynacji wyborczej a ja uważam, że mentalność się przez to nie zmieni. Trzeba działać oddolnie, ludzi wychowywać a nie rzucić im kolejne narzędzie i myśleć, że nim się będą posługiwać lepiej niż obecnym.