Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.05.2015, 12:48
Do tej pory sądziłem, że elektorat Brauna to starzy dewoci, bo kto inny mógłby słuchać jego wizji związku kraju z religią i nie uznać go za świra. Nie wiem jak można traktować poważnie ludzi, którzy uważają że relatywizm moralny demokracji, to powód by z niej zrezygnować i zastąpić opartą na religii monarchią.

Nawet ludzie, dla których ideałem jest klasyczny utopijny komunizm, są czasami mniej szurnięci, bo część z nich opiera swoje poglądy na czymś empirycznym. Na przekonaniu, że ich system doprowadziłby do zmniejszenia bezrobocia, poprawił dostępność do opieki medycznej, itd. Na rzeczach, które da się zmierzyć, porównać i użyć by przekonać daną osobą, że się myli i powinna porzucić swoje poglądy. W przypadku ludzi, którzy chcieliby podporządkować kraj religii nie ma miejsca na debatę - jest tylko dogmat. Robimy tak a nie inaczej, bo tak chce Bóg. Kto wybiera religię, a następnie interpretuje słowa Boga i ustala czego On chce? Wódz, bo kto inny. Nie ma o czym dyskutować.

Naprawdę nie wiem jak można słuchać tego co Braun mówi o swojej wizji Polski i nie być przerażonym. Im dalej ten facet będzie od funkcji publicznych, tym lepiej dla wszystkich.
Odpowiedz cytując