ladek1989 napisał(a):

|
Co do proponowanych rozwiązań w sferze opodatkowania banków i korporacji-nie wierzę w skuteczność tego. Zawsze się znajdzie jakiś sposób na optymalizację podatkową, albo koszta (szczególnie w przypadku banków zostaną przerzucone na klientów). W rezultacie ewentualne wpływy nie zrekompensują wydatków związanych z obniżeniem wieku emerytalnego. Co do eskpertów-obecny rząd też korzysta z ich usług. Jednakże to co mówią eksperci a to jak się w praktyce stosuje by realizować cele polityczne to 2 różne sfery.
|
Pamiętam jak podczas debaty Duda powoływał się na Węgry i sposób prowadzenia (Podkreślam) Polityki gospodarczej tego kraju. Może to jest jeden z elementów układanki, który pozwoli na dodatkowe koszty obsługi obietnic. Nie znam się nie wiem, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia gdzie te pieniądze znaleźć. Oczywiście, zgadam sie z Tobą, że po stronie rządowej są eksperci, ale czy oni - politycy wymagają od nich pomysłów? przecież łatwiej jest podpisać ustawę podwyższającą podatek niż szukać innych rozwiązań. Jeśli prześledzimy 5 lat obecnej Prezydentury i 8 lat rządów to czy przez ten czas przeprowadziliśmy jakieś reformy? Nie ma woli i chęci, żeby cokolwiek zmieniać bo jak to określił nam Prezydent jest super a narzekają tylko smerfy marudy.
W każdym bądź razie nie namawiam nikogo na głosowanie na Dude czy innego kandydata to jest sprawa sumienia i określonych poglądów. Dla mnie i tak najważniejsze będą wybory parlamentarne i chyba pierwszy raz w życiu zamierzam przeczytać programy wyborcze(od deski do deski) aby zobaczyć co mają nam partie do zaproponowania i jak chcą zrealizować swoje obietnice. Prezydent w obecnym kształcie(jeśli by wygrał Duda czy inny kandydat spoza PO) nic nie zmieni bo napotka grubą ścianę(Rząd).