hubert.fan napisał(a):

|
Głosując na starych komuchów z SLD na pewno jesteś wielkim patriotą
|
Ludzie tacy jak Piotr Ikonowicz, Piotr Szumlewicz czy Magdalena Ogórek, a nawet pani Grodzka, robią coś dla biednych i słabszych. Z pewnością w największym stopniu ten pierwszy, który od lat walczy o godność człowieka, protestuje przeciwko eksmisjom, realnie pomaga słabszym i ich wspiera (np. potrafił przyjmować pod swój dach eksmitowanych). To są dla mnie właśnie przykłady patriotyzmu - bo patriota to ktoś, kto kocha swój kraj, a kraj to przecież nie jakiś abstrakcyjny byt, nie jest to chorągiewka i godło. Kraj to przede wszystkim ludzie - wszyscy ludzie, którzy są na jego terytorium, także ci słabsi, dyskryminowani, wykluczeni. Każdy kto im pomaga zasługuje na mój szacunek. Anna Grodzka też realnie pomaga słabszym i wykluczonym z jakichś powodów - to pozytywne działania. Podobnie staram się popatrzeć obiektywnie na niektóre działania części ludzi związanych z kościołem katolickim - mimo, że jestem ateistą i dostrzegam zagrożenia wynikające z religii jako takiej, to doceniam doraźną pomoc udzielaną przez organizacje kościelne np. w postaci kuchni dla ubogich (u brata Alberta itp.).