rafkur napisał(a):

Kukiz żyje raptem 13 lat dłużej niż ja. To dłużo i mało. Pewnie mniej więcej 5 lat mniej niż średni wiek jego wyborców.
Kłócimy się dalej broniąc jego czy Mikke jak niepodległości a będziemy dalej oglądać Komorowskiego na piedestale.
To są wybory prezydenckie a nie parlamentarne. To w parlamentarnych powinno się głosować na inne niż PO czy PIS partie. W wyborach prezydenckich końcem końców i tak zawsze zostaje dwóch z największym poparciem i nie ma tu miejsca na folklor. PO w przypadku poprzednich wyborów wepchało Komorowskiego na zasadzie głoszonego wszem i wobec mniejszego zła. Tu w drugiej turze będzie podobnie.
Pierdzielenie o układzie jest w tych wyborach o tyle zabawne, że piewcy tejże teorii zapominają o jednym ważnym szczególe: ilu wyborców w II turze jest w stanie zebrać tenże Kukiz o Mikke mającym 85% negatywnego elektoratu nie wspominając. Rożnica pomiędzy Dudą a pozostałymi kontrkandydatami Komorowskiego jest taka, że on mimo wszystko ma za sobą potencjalny porównywalny do Komorowskiego stały elektorat. Inni tego nie mają. Jak powiedziałem - nie jest moim kandydatem idealnym ale Komorowskiego nie chcę dalej oglądać.
|
Zdradzę Ci sekret apropo stałego elektoratu i folkloru. Wyobraź sobie sytuację, że w mediach na 2 miesiące przed wyborami pojawiają się takie sondaże opinii publicznej: Ogórek 30% Kukiz 25% Korwin 15% Braun 10%Palikot 7% Komorowski 5% Duda 3%. I przez 2 miesiące plus minus 3% w mediach pojawiają się sondaże w których są takie same wyniki. Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wyniki byłyby inne niż będą 10 maja.
Bronowianin ironizuje jak może, ale niektórzy nadal się na to nabierają.