Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.05.2015, 14:14
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
To nie tak. Smoleńsk to całkowicie inna historia. Śledztwo międzynarodowe pod egidą NATO powinno być, ale z tym rządem nie będzie to możliwe.
Uważam, że Putin- mimo propagandy amerykańskiej o rzekomym Aspargerze-jest bardzo inteligentnym i świadomym politykiem, a sam Kreml rozgrywa nas jak chce, bo ma przygotowane różne warianty w swoich działaniach na parę kroków do przodu. Dlatego działania partii władzy, która opiera się jedynie na populizmie i PR`rze w stronę ciemnego ludu, już na starcie skazana jest na porażkę - bo nie ma koncepcji długofalowej jak i sprecyzowanego poglądu na politykę propolską (bardziej dba o interesy Berlina niż Warszawy) . Jeśli taki Schetyna staje na czele MSZ`u, to co można zrobić, jak nie załamać rąk? To co powiedział o tych wojskach wyzwalających niemiecki obóz zagłady... było dyplomatycznym strzałem w głowę.
Ale nie tylko w tej stronie były kwiatki- Nie wiem po co Kaczyński, że swoją świtą mieszał się w wewnętrzne spawy obcego kraju. Ja sam popierałem Ukrainców, dopóki sami walczyli o swoje sprawy, gdy zaczeła się już w to mieszać Polska a szczególnie USA, zapaliła mi się ogromna lampka bezpieczeństwa. My jesteśmy za słabi na jakąkolwiek realizację zadań geopolitycznych- szczególnie powinniśmy być na to wrażliwy w kontekście naszej burzliwej historii. My jako kraj w momencie wkroczenia wojsk rosyjskich na Ukrainę powinniśmy ogłosić całkowitą neutralność a pomagać im powinniśmy wysyłając pomoc humanitarną, medyczną itp A nie , że Kowal lub Kaczyński występują na jakiś wiecach....

Ale ja nie chcę rozumieć czy usprawiedliwiać pobudek "dlaczego,co i jak"- ja wymagam od gazety obiektywizmu- nawet opartego na własnych przekonaniach czy sprawach światopoglądowych. W innym wypadku jest to zwyczajna tuba propagandowa. A jaki w miarę myślący człowiek lubi, gdy mu się robi papkę z mózgu- czy to z jednej, drugiej, czy trzeciej strony?

Dla mnie "Bul" to po prostu debil sterowany z tylniego siedzenia, któremu gdy da się trochę samodzielności, robi sobie ogromną krzywdę i zwyczajnie się kompromituje. Jego słówa przepuszczam przez palce.

Ale ja chcę, by te niezależne media nie były tylko łaskawe dla swojego kandydata, ale też dla innych anty-mainstream'owych kandydatów.

No tu pełna zgoda. Ja żeby nie było. Ja głosuję na Brauna, aczkolwiek nie w pełni podzielam trochę ortodoksyjnej postawy. Sam jestem katolikiem, nie wstydzę się tego a wręcz jestem z tego dumny, nie mniej jednak wydaje mi się, że trochę spycha na boczny tor osoby, spoza kościoła- ale być może mój pogląd jest mylny, ze względu na niewystarczające zapoznanie się z treściami programowymi.
Jednak jestem tez realistą . W II turze zagłosuję na Dudę. Dla mnie największym złem i partią antypolską jest PO i Komorowski, więc tak czy siak nie trzeba mnie motywować by pójść w II turzekł. ALE skłamałbym, gdybym napisał, że w II turze oddam swój głos na kandydata, którego w pełni popieram- mimo, że jestem przede wszystkim lokalnym patriotą
Jak zwykle cały problem żeby znaleźć złoty środek. Niewtrącania się w czyjeś sprawy, a pilnowania własnych interesów. Jasne jest, że jesteśmy słabi, zwłaszcza osamotnieni. Jednak historia wiele może nauczyć. Teraz Putin wysłał ludziki do Donbasu, zajął Krym łamiąc międzynarodowe umowy od prawie roku trwa tam wojna wszyscy się głowią jak ją zatrzymać czy będzie eskalacja, w ogóle co dalej będzie. Niemcy, Francja, prezydent Europy wszyscy drapią się po czołach i efektu nie ma. A wystarczy przypomnieć rok 2008 i sytuację bliźniaczą, ba, nawet gorszą bo jak porównać możliwości Ukrainy i Gruzji. Gruzję Putin mógł zająć w dwa dni, kolumny czołgów były 20 km od stolicy. CIA miała plan ewakuacji Prezydenta wszystko to w dniu otwarcia IO w Pekinie. Sytuacja wydaje się beznadziejna, na pewno gorsza od tej z początku majdanu. Dlaczego Gruzja dalej istnieje? Przeprowadza wybory, nie ma zielonych ludzików? Okazuje się, że da się i Polska może działając w kooperacji z sąsiadami skutecznie zabiegać o wspólne interesy. Tylko trzeba przede wszystkim wiedzieć, że tak można, a w konsekwencji chcieć coś robić, a nie zasłaniać buźkę oczki i uszki jak to postuluje Mikke. No, bo nas unicestwią. Kaczyński pojechał na majdan nie na wycieczkę. Myślisz, że dlaczego Jaceniuk i Kliczko wzięli go do środka? Kim on dla nich był, żadnego stanowiska nie piastował dlaczego tak go uhonorowali? Bo on wtedy był symbolem. Symbolem tego co w 2008 zatrzymało wojnę w Gruji.

Niestety to już nie te czasy. Kasa zamordowała obiektywizm, ale jak to się mówi nie ma tego złego... dzisiaj nie wystarczy przeczytać jedną gazetę żeby mieć wiedzę. Musisz przeczytać dwie z przeciwnych rogów ringu i , tu pojawia się to dobre , samemu ocenić jaka jest prawda. To sprawia, że człowiek staje się bardziej krytyczny, analityczny, zastanawia się. A w konsekwencji trudniej nim manipulować. Wszystko to po warunkiem, że nie obetnie sobie jednej nogi twierdząc że którejś tam "tuby propagandowej" nie czyta. Najlepszy przykład z gajowym i krzesłem. Odpowiedz mi. Czy "wlazł na krzesło" czy "na specjalny podest do robienia zdjęć" ?

Też mi ciężko mając takiego reprezentanta ...

Tutaj pojawia się kłopot nierozwiązywalny czy przyjaciel mojego wroga może być moim przyjacielem i czyim jest większym moim czy mojego wroga. Jeżeli w mentstreamie kogoś pochwalą to po drugiej stronie włącza się czerwona lampka. I zaczyna się taniec . Pan Braun gdzie się dorobił bardziej chamskich epitetów bo przypuszczam ze i tu i tu odebrał porcję.

Kościół w Polsce jest spolegliwy, żeby nie powiedzieć pod butem poprawności politycznej. Dlaczego? To temat na inną dyskusję. A co myślisz o intronizacji? Co jak co ale Król by się przydał. Wcale nie zartuję.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując