Bronowianin napisał(a):

Przykład z nożem jest dość wyświechtany, jednakże ja widzę tutaj jedyną radę w ograniczaniu dostępu również do tego rodzaju narzędzi - mam na myśli to, że poruszanie się z takimi narzędziami po ulicy powinno być zabronione w sposób zupełny (gdy ktoś sobie kupi nóż na użytek kuchenny powinien mu go dostarczyć np. specjalny urzędnik). Aby wyegzekwować tego typu zakaz można by zwiększyć ilość patroli, wprowadzić dodatkowych urzędników itp. - mamy plus w postaci nowych miejsc pracy.
Założenie działalności gospodarczej nie jest sprawą łatwą. Widzę że w tej kwestii różnimy się zasadniczo poglądami, bo ja jestem socjalistą i dość radykalnie patrzę na te sprawy. Zasiłek powinien być dla każdego - niezależnie od tego czy kiedykolwiek pracował lub ma taki zamiar. Ale to temat na odrębną dyskusję, długo by o tym rozmawiać.
|
Możesz nam jeszcze powiedzieć skąd twój socjalistyczny światopogląd weźmie na to wszystko pieniądze? I co zrobi w momencie, w którym nagle duża ilość ludzi stwierdzi, że po cholerę pracować i się rozwijać skoro za nic nie robienie dostanę od Państwa mieszkanie socjalne i jeszcze darmową kasę z zasiłku?