Siemion napisał(a):

Ktoś tutaj liznął choć trochę finansów lub prostej rachunkowości?
Pieniądze piłkarzom, trenerom, wszystkim pracownikom płaci Wisła Kraków S.A. Nie Cupiał z własnej kieszeni lub jak niektórzy podają Cupiał, który wydaje pieniądze spółki wg własnego widzimisię. To jest Akcjonariat. Tam jest Zarząd. Tam jest Rada Nadzorcza. Tam są należności, zobowiązania, zyski/straty. Nie można od tak wpłacić z własnej kieszeni do spółki powiedzmy 50 tysięcy zł lub opłacić pracownika spółki pieniędzmi spoza spółki (jeśli rozmawiamy o przypadku Smudy).
Wam się może wydawać, lecz nie do końca tak jest.
|
A ty myślisz, że Cupiałowi ktoś podskoczy w Wisła Kraków S.A. albo Telefonice?
On robi co chce, przelewa pieniądze jak chce i kiedy chce ; wszystko zależy od jego widzimisie i sytuacji finansowej jego firmy (może być go nie stać - podejrzewam, że teraz w kryzysie i z racji problemów natury prawnej nie może dysponować taką ilością pieniędzy jakąby chciał, aby nie narazić na szwank płynności TF). Dlatego też w Wiśle od dłuższego czasu przykręcony jest kurek.
To jak to księgowi później zaksięgują to już zupełnie inna bajka. Przestańcie szerzyć bzdury typu, że Cupiał nie może dysponować swoim majątkiem wedle uznania. Fakt, jest trudniej, bo niby w teorii można go pozwać o działanie na szkodę spółki, ale powiedzcie mi kto byłby takim idiotą?
Zarówno w TF jak i Wiśle wszyscy tańczą jak boss zagra i nie ma co tutaj szerzyć kocopołów, że jest inaczej.
Co do Smudy. Jego drużyna miała przebłyski świetnej gry, szczególnie na początku sezonu Wisła grała fantastyczną piłkę. Później im dalej w las tym gorzej. Inna sprawa czy to faktycznie kwestia warsztatu Smudy, czy raczej tego, że naszym piłkarzykom nie było z nim po drodze. Wg mnie to piłkarze go zwolnili. I może niekoniecznie za sam warsztat, czy dlatego, że uznali, że jest słabym trenerem. Myślę, że zadecydowały : jego wredny charakter, wybujałe ego i chamstwo w codziennym obejściu. Stawiam, że mieli go już najzwyczajniej w świecie dość.