Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.03.2015, 23:03
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
1. Wspomniana już propaganda prożydowska i antypolska. Wątpię w nauczanie młodych konkretnych faktów a nawet jeśli, to z błędnymi wnioskami i opiniami.
2. W obecnych czasach muzea, biblioteki, domy kultury, teatry nie są rentownymi inwestycjami. Przedstawisz mi dane ekonomiczne obalające tezę? Świetnie, będę spać spokojniej.
http://trybeus.neon24.pl/post/114491...kich-podatnika
Chyba też się pomyliłem odnośnie tego ile z kieszeni podatnika poszło na to $.
Oczywiście podatnicy dołożą jeszcze na działalność oświatową placówki.
3. Same wizyty młodzieży w danych placówkach. Nie trudno zobaczyć, że to jest ziarno rzucane na kamień, nie żyzną glebę. 0 zainteresowania, wychodząc z jednej czy drugiej placówki dzieciaki czy tam młodzież jedyne na co czeka to czas wolny na rynku, który może sobie wykorzystać na najciekawszy punkt wycieczki. Do wyboru, do koloru- McDonald, KFC, Burger King, Subway czy o zgrozo Starbucks. Wiem, można coś podobnego lub ctrl-c +ctrl-v odnośnie np. Muzeum AK. Tyle, że odnośnie Żydów sprawa jest z deka inna i np. wizyty do Oświęcimia w wieku gimbazjalnym, gdzie wysiada coś takiego i z kumplami z samego tyłu autokaru śpiewa "Auschwitz Birkenau sialalalala". To nie tylko bolączka Polski, a jak się okazało zagranicy również. Wystarczy wpisać w google "skandaliczne zachowanie młodzieży oświęcim".
No to o MŻP
1. Ja natomiast uważam że dobrze prowadzona "polityka historyczna"to kapitalne narzędzie polityczne. Czego moim zdaniem fantastycznie dowiódł śp prezydent (rzekomo Żyd i eksponent lobby izraelskiego): tworząc Muzeum Powstania Warszawskiego, ustanawiając Dzień Żołnierzy Wyklętych, odznaczając ocalałych uczestników walk z bolszewią, programując politykę IPN itp, itd. Skutki działań podjętych przez niego widać w obecnym zainteresowaniu młodych ludzi tematyką Powstania Warszawskiego, walką z sowietami, tradycjami niepodległościowymi itp, itd. Dokładnie taki sam pomysł przyświecał idei powstania MŻP: możliwość moderacji całej dysksji która toczy się wokół Holocastu, "odpowiedzialności" Polaków, "polskiego antysemityzmu" itp, itd. Ty wątpisz że to się uda a ja wręcz przeciwnie, biorąc pod uwagę doświadczenie z ożywieniem zainteresowania historią współczesną, sądzę że mamy bardzo fajne narzędzie które może wpłynąć na dyskusję która tocz się w tym obszarze.
2. Obawiam się że podobnie jak w przypadku dyskusji o poprawce będziemy musieli poczekać na "twarde dane" finansowe. Wystawa główna zaczęła działać od października 2014 dlatego dla ocenienia "rentowności" projektu będziemy musieli poczekać przynajmniej do końca tego roku (do momentu prezentacji danych finansowych za cały rok). Jak jednak wieść gminna niesie frekwencja dopisuje (wg mediów w okresie od kwietnia 2013 do października 2014 muzeum, bez wystawy stałej, odwiedziło 400k ludzi, a szacuje sę że wystawę stałą w ciągu roku odwiedzi 500k osób). Powinno wystarczyć aby pokryć koszty funkcjonowania muzeum.
3. Myślę że do tego punktu odniosłem się w punkcie 1.