ABGwislakABG napisał(a):

1. To zawarłem pod pojęciem "polityka". Rozumiem sens odnośnie "nie warto kopać się z koniem". Podkreślony fragment bardzo łatwo będzie łatwo sprawdzić. Doszukiwanie się drugiego dna nie jest nonsensem jak to nazywasz, ale zwykłym "sprawdzam" pod adresem rządzących jak i opozycji.
2. Nie wierzę w tak szybką ścieżkę kariery bez tzw. protekcji i przydatności.
3. MSZ i MP odsyłają do UDSKiOR, UDSKiOR odsyła tym stwierdzeniem do MSZ i MP. Ciebie to może przekonywać, mnie nie do końca.
4. Tak jak pisałem wcześniej, wyjdzie w praniu. Mógłbym równie dobrze wkleić odpowiedź na poprzednią adnotację.
5. Nie tylko Ty możesz sobie "zajajcować" Odnośnie tego wpisu pogadaj z Melem Gibsonem odnośnie Żydów, a Akademii Filmowej 
6. Nie uważasz, że takimi smaczkami również można co nieco powiedzieć odnośnie polityki zagranicznej prowadzonej przez PiS? Równie dobrze wszyscy jej przedstawiciele mogli się wstrzymać od głosu, przecież tak to mają wyćwiczone odnośnie podniesieniu kwoty wolnej od podatku 
7. Wg mnie błędem było "jajcowanie sobie" ws. tej nowelizacji. Palikot nie załapał tylko się zagotował, ja również złapałem się za głowę po tym wpisie odnośnie "czy widzę w tym jakiś problem (głosowanie w eu-parlamencie czy ta nowelizacja).
Na normalnym forum czy w innym wątku załapałby za to bana od razu i nie musiałbyś się wykazywać savoir-vivrem. Wiem, widziałem nawoływania następnego dnia, tyle że już dawno moderzy dali sobie spokój z moderowaniem tego tematu. Jeden z argumentów dlaczego poziom tego tematu jest tak niski. Praktyka savoir vivre'u w rozmowie na żywo od tej w sieci się różni i to wie każdy. Zajmę się więc savoir vivre'm odnośnie forum.
Można było zrobić docinkę odnośnie nazywania sprawców po imieniu (czyli Niemcy i Ruscy zamiast Naziści i Sowieci) i nie powielaniu propagandy, równie dobrze możesz dać ignora.
To 68 przy nicku to zapewne nie ulubiona pozycja w "Kamasutrze" to udowodnij to w poziomie dyskusji. Masz palikota za Korwinowego, młodocianego kuca to go punktuj jak Korwinowego kuca, a dajesz się wciągnąć w szczekanie i rzucanie mięsem.
Sam jako obserwator z pewnego kąta dostrzegam podpierniczanie się do palikota o sam nick, Smuga czy Kerim dostaje np. za avatar- taki tutaj ma być poziom dyskusji, że merytoryka i analiza argumentów leci na boczny tor?
8. Ze mną potrafisz rozmawiać na poziomie bez wyzwisk, na argumenty. Jakoś potrafię z każdym pogadać (niestety nie dane mi było wbić tutaj za czasów Szpenia i Drozda by sprawdzić się ostatecznie). Tylko coraz częściej wydaje mi się, że to przez brak poparcia dla żadnej partii.
9. PS: Wiem co chciałeś odnieść do "chłopski". Pudło. "Chłopski" w mojej nomenklaturze odnosi się do zawierzeniu logice i doświadczeniu. Nie jako tzw/ "arbuzowy" docinek. Idiotyczny, bezsensowny, histeryczny- po co reszta tych docinek? Przecież potrafisz używać "nie masz racji".
|
Na szybko. Jestem naprawdę bardzo zmęczony po całym dniu. Jeśli chodzi MŻP to odniosę się wkrótce w oddzielnym poście. Jeśli chodzi o resztę:
1. Zdecydowanie sprawdzimy w praniu (ustawa ma zacząć działać dla państw spoza Unii zdaje się od kwietnia tego roku). Jeśli chcesz mogę przyjąć zakład że kwota wypłacana do Izraela w związku z nowelizacją będzie marginalna. Jeśli chodzi o "drugie dno" to jeśli starasz się je szukać na siłę to z reguły prowadzi to do absurdu.
2. Trudno oczekiwać aby kariery nie robił ktoś kto jest przydatny. Wydaje mi się że właściwe pytanie w tym kontekście brzmi: czy Twoim zdaniem to właśnie przychylności Żydów, zdobytej w trakcie pracy w UDSKiOR Sasin zapewnił sobie karierę polityczną. Dla mnie, bez bardzo konkretnych dowodów, teza absolutnie absurdalna. Z rodzaju tych z którymi nie da się nawet dyskutować.
3. UDSKiOR odsyła do MSZ i M

W którym momencie? Wydają oświadczenie które jednoznacznie rozwiewa wszelkie wątpliwości.
4. Patrz punkt 1
5. Nie jestem pewien czy akurat Gibson jest tu najlepszym recenzentem. Ale na temat potęgi żydowskiego lobby w Hollywood nie mam zamiaru polemizować. Ale to już zupełny offtop.
6. Jeśli przyjmiemy takie kryterium, to jak określić "politykę zagraniczną" KORWINA czy RN? Jako politykę mówiących po polsku moskwicinów?
7. "Masz palikota za Korwinowego, młodocianego kuca to go punktuj jak Korwinowego kuca, a dajesz się wciągnąć w szczekanie i rzucanie mięsem." A co zrobić gdy kuc jest już wypunktowany, ucieka jak może od jakiejkolwiek dyskusji i ogranicza się do bluzgania? Pozostaje tylko kpina.
8. Zdecydowanie dlatego. A pismo mówi: "nie bądź letni"

.
9. Absolutnie nie chciałem urazić.