Wyświetl pojedynczy post
KeinNasenHasen
Junior Member

Od: 08.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2015, 20:41
O to właśnie chodzi. Kolega wyżej ma sporo racji w tym co napisał. Smuda to dobry trener, ale... nie na obecne czasy. To człowiek z poprzedniej generacji. Kilkanaście lat temu grało się zupełnie inaczej. Większą wagę przywiązywało się do siły fizycznej, treningi były proste, a zagadnień taktycznych w gruncie rzeczy niewiele.

Dziś piłka nożna to mnóstwo technologii, mecze analizowane są przez programy komputerowe, wyliczane są średnie statystyczne, dominanty, mediany i inne takie magiczne współczynniki. Franek tego nie jest w stanie pojąć. I nie jest to zarzut. Jest to człowiek już starszy i sprawia wrażenie, jakby nie potrafił sobie poradzić w dzisiejszych realiach.

Konferencje prasowe to wbrew pozorom bardzo ważny moment. Można w odpowiedni sposób, przy pomocy różnych technik PR-owskich, zrzucić presję z zespołu czy skupić uwagę mediów na czymś zupełnie innym, jeżeli piłkarze nie bardzo radzą sobie z presją. Mistrzem takich zagrań jest mój ulubieniec The Special One. Kiedyś przed Gran Derbi Mourinho nie przyszedł na konferencję. Po tym media madryckie zamiast skupić się na poszczególnych piłkarzach Realu, przez cały dzień trąbiły o nieobecności Mourinho, a piłkarze mieli spokój.

Nawiązując do tego co napisałem wcześniej, zwolnienie Smudy nic nie da, jeżeli nie zmieni się podejście władz klubu i prowadzona przez nich polityka rozwoju. Nie będę się powtarzał i pisał dlaczego. Gdzieś wyżej jest to napisane.

Jeśli chodzi o nowego coacha to na dziś z kandydatów polskich najbardziej odpowiada mi opcja z Urbanem. To, że nie poszło mu w Pampelunie to nie ma większego znaczenia. Nie oznacza to przecież, że nie pójdzie mu w Wiśle. Ma doświadczenie z pracy w Legii, więc wie co to presja i oczekiwania trybun. Lubi stawiać na młodzież i to jest najważniejsze w tych czasach dla Wisły.
Odpowiedz cytując