|
Jedna sprawa Panowie, bo większość z Was wygłasza teksty jakoby to Smuda był problemem klubu, a tak nie jest. Smuda jest skutkiem problemu, czyli beznadziejnej polityki zarządzania klubu. Co Wisła chce osiągnąć? Do czego dąży w tej chwili? Przecież to jest przedłużająca się agonia. Tkwimy w dziurze i nikt nie ma pomysłu jak z tego wyjść.
Na jakim modelu zarządzania i prowadzenia klubu Wisła chce istnieć przez najbliższe lata? Jeżeli chcemy walczyć z Legią czy Lechem to potrzebne są do tego pieniądze, a tych podobno nie ma, więc to na wstępie odpada. Są oczywiście piękne historie o pucharach wygrywanych przez potencjalnie słabszych, ale zauważcie, że zawsze dzieje się to wtedy kiedy taki klub ma pomysł na siebie. Wisła takiego pomysłu nie ma. Można wygrać z Legią czy Lechem w pojedyńczym meczu, ale w przeciągu 37 kolejek nie jest to możliwe.
Dla mnie nie ma większego znaczenia, czy Wisła skończy sezon na miejscu 5, 8 czy 10. Wolę nawet, aby była 10 jeżeli zobaczę ciekawą wizję przyszłości i pomysł na to jak funkcjonować. A jak funkcjonować?
Wisła powinna czerpać wzorce z modelu holenderskiego. Tanio kupić, drożej sprzedać. Kadra oparta na młodzieży. Promowanie ponad wszystko. Trener, który ma doświadczenie w tego typu projektach i 100% przekonania zarządu i kibiców, że coś takiego przyniesie korzyści i jest najlepszym możliwym rozwiązaniem dla Wisły w tej chwili. Dopóki dopóty nie będzie większych środków finansowych na coś mądrzejszego i bardziej ambitnego.
Nie chce widzieć w kadrze Sarkich, Guerrierów i innych tego typu wynalazków. To zagraniczny szrot. Coś takiego nie ma prawa biegać i za przeproszeniem grać w barwach Wisły.
Kolega wyżej wysunął propozycję Janka Urbana. Na pewno kandydat warty rozważenia. Pokazał w Legii, że jest w stanie wyciągnąć młodzież i zrobić z niej użytek. Oczywiście wiem o różnicy skali między Nami a Legią w tej dziedzinie, ale jest to jakaś opcja.
Generalnie chodzi mi o to, aby w końcu zarząd poszedł po rozum do głowy i zrobił z paroma rzeczami porządek. Albo jest kasa na coś poważniejszego, albo jej nie ma. Jeżeli nie ma to prowadzimy klub tak, aby efekty na różnych płaszczyznach były jak najlepsze.
|