Wyświetl pojedynczy post
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.02.2015, 07:17
Cytat:
Uwierz że znam go bardzo dobrze. Jeśli chodzi o zaufanie to na chwilę obecną (manewry morskie na Bałtyku, zwiększenie obecności okrętów NATO na tym akwenie, zwiększenie obecności lotnictwa itp, itd) nie ma podstaw do tego aby kwestionować chęć państw NATO do wykorzystania swojej absolutnie dominującej pozycji na morzu Bałtyckim w przypadku ataku z enklawy królewieckiej.
Wiesz doskonale o jakim fragmencie artykułu piszę

Co do pogrubionego fragmentu- mówimy o liczebności szpicy w Szczecinie, okrętów podczas Steadfast Jazz 2013? Niezaprzeczalnym faktem w Twej wypowiedzi jest coroczny BALTOPS, zwróciłbym uwagę na inny aspekt.

Chodzi mi o politykę Baracka Husseina Obamy. Patrząc na jego "dorobek" i sposób jej prowadzenia nie sposób nie mieć deja vu z polityką prowadzoną przez Neuville'a Chamberlaina i słynnej polityki appeasementu.

Pokłony przed królem Arabii Saudyjskiej? Czemu nie. Lizanie tyłka Kubie za darmochę? Ok. Podpisanie układu START z 2010r. (mam świadomość, że nawet taka ilość głowic jest w stanie całą ludzkość X razy wytępić) - no problemo.

Ich Strategia Bezpieczeństwa Narodowego wypracowana przez Obamę i jego zespół (z 2010r.) zakładają przeniesienie koncentracji gospodarczo-militarnej na rejon Azji Płd.-Wsch. Spada więc znaczenie obszaru Europy i Unii Jewropejskiej jak i ich bezpieczeństwo. Określa on jasny kierunek jaki interesuje Yankesów.

NATO- ostatnia "koncepcja" strategiczna? 2010 rok. Objętość? 11 stron (chyba ryży pisał), 3 części merytoryczne (a nie, to nie ryży). Czy to w ogóle jest koncepcja? Brak sformułowanych jasno celów polityki NATO, same ogólniki, funkcjonalnych programów działania nie ma, 0 wytycznych. Ogólny program definiowania i realizacji planów i zamierzeń? Ależ skąd. Reakcja na otoczenie? Nie. Cokolwiek jest, napisane baardzo ogólnikowo (sama objętość na-to wskazuje).

Z takiej koncepcji to... bardziej deklaracja polityczna.

Odnośnie Polski...

Zgodność z art. 5 traktatu? Nic nowego. Utrzymanie równowagi geograficznej? Żadnych konkretów. NATO, a Unia Europejska? Żadnych konkretów.

Wiślak68- Twoje podejście odnośnie Stanów jako światowego szeryfa wprowadził Clinton w 1996. Tyle, że jest już nieaktualne. Chiny już są 1 gospodarką świata. Nie wiem jak Ty, ja nie czuję się zbytnio bezpiecznie.

A Bronek śpi w swojej WSI. Zieeew...
Powód: Jem wyrazy. W całości.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 25.02.2015 o godz. 17:54.
Anty PO-PiS!!!