emj10 napisał(a):

......
Nie wiem kogo tyczy się to "Was", ale na pewno nie należę ani do lobby antygórniczego, ani nie mam żadnego udziału w likwidacji kopalń, które przy normalnej gospodarce rynkowej same by poupadały dobre kilka lat temu, a tak na państwowej kroplówce z moich i Twoich podatków doczłapały się do roku 2015 i możliwe, że za moment się przekręcą się na drugą stronę, a w ich miejsce wyrosną kolejne kopalnie czeskie, niemieckie, rosyjskie, a może nawet i prywatne polskie, choć znając nastawianie "daj" polskich górników zarówno tych dołowych, jak i z kadra zarządczych to będzie to niezwykle trudne.
Uwierz mi, że nie będzie mnie cieszył upadek kolejnego sektora przemysłu, z którego do wielu dekad słynęła Polska
|
Zauważ że jakby tych ludzi zwolniono to z moich i Twoich podatków otrzymywaliby zasiłki, tak czy inaczej korzystaliby z państwowej służby zdrowia,otrzymywaliby różnego rodzaju dotacje do dyspozycji których zatrudnionoby kolejne zastępy urzędników (jak znam życie) a bezrobocie w regionach drastycznie by skoczyło. Do tego możemy założyć z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością że przynajmniej część tych kopalń wpadłaby w zagraniczne ręce prywatne, przez co swój węgiel kupowalibyśmy od np.Czechów czy NIemców - po cenach które nam ustalą, a zyski szłyby do nich.
Zobaczymy co będzie w Orzeszu na Górnym Śląsku- Niemcy właśnie rozpoczynają proces otwarcia tam kopalni na którą mają już koncesję- zobaczymy jak będzie z cenami i gdzie pójdą zyski.
Odebrać extra przywileje górnikom, zmienić zarządy na młodych kompetentnych ludzi nie po kądzieli i będzie górnictwo hulało