Smuga napisał(a):

Co w takim razie Panie ekspercie z fabryką FIAT-a w Tychach? Obywatelstwo polskie nie miało znaczenia, gdy Włosi zwijali stamtąd interes? Po raz kolejny wklejasz tu Gwiazdowskiego. Jego tezy mamy traktować jako nauczanie ex cathedra? Widocznie jest równie nieomylny jak Ty. Jeśli jesteśmy już przy jego osobie, to warto zauważyć jedną rzecz:
Socjalistyczny PiS wsadził na stołek jednego z Twoich guru. No, ale przecież, to taka sama socjalistyczna banda jak PO nieprawdaż?
|
1) Ja słyszałem, że działalność gospodarczą prowadzi się po to aby osiągać dodatnie wyniki finansowe netto

Nie widzę powodu żeby nie wynosili się stąd kiedy nie mieli w tym interesu
2) Wklejam Gwiazdowskiego bo on przytacza myślenie Miltona Friedmana czy Hayeka. To te szkoły, które mówią o tym skąd bierze się bogactwo a jako przykład dają to, że urynkowienie gospodarki doprowadziło zachód do bogactwa a nie upaństwawianie gospodarki pokrętne szkodliwe prawo wysokie podatki i marnowanie wypracowanej wartości czyli janosikowe(zabieranie jednemu dawanie drugiemu, utrzymywanie gigantycznej biurokracji przymus ubezpieczania się etc.)
3) "Narodowość kapitału" to są jakieś marksistowskie teorie dla określenia upaństwowionych firm, które mieszają na rynku decyzjami politycznymi - to jest właśnie czysty socjalizm który jak pisałem wyżej niszczy gospodarki, niszczy ludzi, podałem wiele przykładów gdzie socjalizmy upadały i podałem przykłady problemów w Europie południowo-zachodniej gdzie socjalizm doprowadził do recesji gospodarczej podaje przykłady z Polski.
BTW tak jeszcze dla ciekawostki