Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.12.2014, 21:03
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Oj, biedaku brakło Ci argumentów, że nie chcesz dalej rozmawiać i zarzucasz mi brak pojęcia o ekonomii? Powiedz mi, kto kontroluje stocznie w Niemczech? Z Marsa się urwały? Jakaś niewidzialna ręka? Kto przez lata kontrolował Telekomunikację Polską? Czy nie była, to czasem francuska firma France Télécom, która dodajmy była przedsiębiorstwem państwowym.
Powtarzam, że narodowość akcjonariuszy obywatelstwo danej spółki nie ma żadnego znaczenia jak i również to gdzie spółka jest zarejestrowana... im w większym raju podatkowym to przy konkurencji na danym rynku będzie oferować ci tańsze usługi. To, że francuskie sieci sklepów nie płacą w Polsce podatków, to jest plus dla ciebie, bo ty masz za to tańsze towary w Auchanie Tesko czy innym takim.
Liczy się tylko i wyłącznie wydajność pracy czyli to ile czasu musisz przepracować żeby jak najszybciej móc kupić dobra które oferuje ci rynek. Wszędzie tam gdzie są niskie podatki te dobra kupujesz szybciej czyli wskaźnik bogactwa jest większy, bo więcej posiadasz - naukowo udowodnione z czym ty chcesz tu dyskutować?
Zresztą kiedyś była tutaj o tym szersza parustronicowa dyskusja. Nie widziałem zarzutów na brak logiczności tych argumentów bądź były bardzo pokrętne, więc szkoda czasu znowu do tego wracać, jeśli macie powtarzać te bzdury od nowa...naprawdę.

https://www.youtube.com/watch?v=17Po3xNu9AU Posłuchajcie trochę mądrych ludzi a dowiecie się czemu ludzie wolą zakładać firmy w UK, gdzie wolą pracować i żyć a nie pierdzielcie kocopoły o narodowościach kapitału...
Kapitał ma taką narodowość, w jakiej kieszeni danego obywatela obecnie przebywa... a to się może zmienić za pomocą handlu, prawa podatkowego i systemu który wspiera konsumentów bądź tego nie robi.
Ostatnio edytowane przez palikot : 13.12.2014 o godz. 21:14.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰