Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2014, 22:40
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli faktycznie taki procent wyjedzie z kraju, jak z ludzi po moim kierunku- to pozdro 600. Zostaną tu same lemingi... i ukraińcy
Z ciekawości jako to procent wyemigrował? Patrzę tak po swoich klasach z podstawówki, liceum, a nawet po znajomych ze studiów i to są to raczej pojedyncze osoby. Przykładowo siebie nie zaliczam do emigrantów, bo od kilkunastu lat byłem jedną nogą za granicą, a drugą w Polsce

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Reasumując SLD ma się teraz finansowo gorzej z czym się zgodzę - tyle tylko że nie jest to wynik mniejszego uwłaszczenia a mniejszych dotacji z budżetu spowodowanych takimi a nie innymi wynikami wyborczymi.
Jeżeli jednak nadal twierdzisz że PiS jest w porównywalnym stopniu beneficjantem przemian - do UW/KLD/PO/SLD to jestes w grubym błędzie a już powtarzanie od wielu lat tego samego sloganu opartego na Srebrnej czy Telegrafie a obecnie jeszcze SKOKach które z uwłaszczeniami nie miały nic wspólnego może tylko nasuwać myśl że pisze to osoba z nadania a nie bezstronny obserwator polityczny.
Zakładając nawet korzystną dla Ciebie wersję zdarzeń że w/w spółki trafiły w ręcę Kaczyńskich w niejasnych okolicznościach to miej proporcje mocium Panie. W pierwszych wersach powinieneś atakować PO/PSL i SLD - zjechać ich tu z góry na dół i ich liczne przypadki niejasnych spraw dot.finansowania. Ale jednak nie. O dziwno chłopcem do bicia jest PiS- który rządził całe 18 m-cy i który NAWET jeśłi -zyskał stosunkowo najmniej. Z uporem godnym lepszej sprawy toczysz boje choćby tak kluczowe jak to że Wołominie Sasin załatwił posady swoim a nie Waszym.
Jak tam emj sprawa zakładów o autostrady na Euro ? Odświeżyłbym temat bo A4 chyba nie doleciała jeszcze na Ukrainę Wiem że to nie tak ważna sprawa jak wołomińskie boje ale tak nieśmiało spytam?
Chyba tylko to zostało do nadrobienia z ostatnich nieodpisanych postów.

Przekształcenia po roku 1989, uwłaszczenie się partii na majątku narodowym opisywałem już na tyle szeroko, że powinno być już doskonale znane moje zdanie na ten temat. Układ postsolidarnościowy jest jednym z głównych beneficjentów przemian jakie zaszły w naszym kraju. Nie tylko odziedziczył w podziale po Okrągłym Stole wiele mediów i przedsiębiorstw z nimi związanych, ale też brał czynny udział w prywatyzacji oraz w przejmowaniu poszczególnych spółek SP.

Dlatego nie wiem czemu miałbym najpierw atakować jednych, a drugich nie skoro nie jest znana do końca skala przejętego mienia i kto ma jaki w tym udział.

Najbardziej znane są dwie komisje likwidacyjne. Jedna dotycząca mienia PZPR, a drugach likwidacji RSW. Odnośnie tej drugiej w cytacie opisano trzy główne gazety, które trafiły do konkretnych środowisk politycznych wraz z siedzibami, zapleczem drukarskim i innymi nieruchomościami.

http://www.histmag.org/Prasa-na-gruz...azka-Ruch-8099

Cytat:
Wszystkie trzy omówione „stare” tytuły, w PRL będące ważnymi elementami systemu prasowego, po perturbacjach lat 90. zostały zamknięte („Sztandar” w 1997 r., „Express” w 1999 r.). Jedynym przykładem zachowania wpływu partii politycznej na tytuł, który przetrwał transformację, była spadkobierczyni „Trybuny Ludu”, kontrolowana przez SdRP/SLD „Trybuna”, która wydawanie zresztą i tak zawieszono w 2009 r.
Z fragmentu tekstu Tomasza Mielczarka można wyczytać jak wyglądały początki pracy po 1989 roku oraz kulisy przejęcia poszczególnych mediów przez dane ugrupowania. Bezpośrednio na początku lat 90-tych swoje gazety dostały partie tj. KNP, PC i PSL, a "Trybuna" po perturbacjach i dwukrotnej zmianie nazwy trafiła w ręce SdRP.

Od strony 12 część dotycząca KNP, PC i PSL.
http://www.ujk.edu.pl/ibib/studia/pd..._prasa_inf.pdf

Odnośnie zakładu autostradowego to jak dobrze pamiętasz nie byłem jego stroną, a ze względu na to, że nie sprecyzowano jasno na samym początku co jest "przyczyną finansową" niewybudowania autostrady, a także przez to, że w okolicach Euro strony zakładu nie mogły się dogadać to zakład został nierozstrzygnięty.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.12.2014 o godz. 22:44.