Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.11.2014, 17:45
Kocur jeszcze kilka słów odnośnie tej czeskiej lustracji i dekomunizacji.
http://blogpress.pl/node/16550

Warto przeczytać i obejrzeć całość, ale jak nie to wrzucę kilka cytatów:

Cytat:
W Czechach nie została zakazana działalność partii komunistycznej, która działa do dziś z małą zmianą w nazwie, partii komunistycznej pozostał majątek ruchomy i pieniądze.
Cytat:
„Koledzy z czeskiego instytutu wylali na mnie kubeł zimnej wody i tłumaczyli mi, że to wszystko [dekomunizacja i lustracja] jest fikcją. I co było jeszcze smutniejsze dla mnie, opowiadali mi o prezydencie Havlu (czego się spodziewałem, bo wiedziałem, że prezydent Havel był przeciwnikiem i lustracji i dekomunizacji), ale sporo mi opowiadano również o prezydencie Klausie w tym kontekście. O jego otoczeniu, poglądach na temat lustracji czy dekomunizacji".
Cytat:
„W latach 1992-1996, gdy Vaclav Klaus był premierem, podobnie jak Vaclaw Havel, miał on w swoim najbliższym otoczeniu byłych funkcjonariuszy komunistycznych. Najbliższym współpracownikiem Klausa przy projekcie prywatyzacji był zarejestrowany agent służby bezpieczeństwa.”
„Obecny prezydent Miloš Zeman nie jest lepszy od swoich poprzedników na urzędzie prezydenckim. Nie tylko nie jest lepszy, ale w swoim otoczeniu ma jeszcze bardziej radykalnych byłych działaczy komunistycznych.”
Także tentego. W naszych warunkach partia komunistyczna nie miałaby racji bytu, gdyż jest konstytucyjnie zakazana.