Temat: Patriotycznie
Wyświetl pojedynczy post
hadees
Junior Member

Od: 02.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.11.2014, 19:40. Wiosna ludów
Mam nadzieję na poprawny wątek, bo rzecz jest w moim przekonaniu patriotyczna do szpiku kości.
Z każdym dniem narasta we mnie poczucie głebokiego snu w jakim tkwimy, podczas gdy różne złe rzeczy się wokół nas dzieją. Mam wrażenie, że społeczne niezadowolenie powinno sięgać zenitu, tymczasem frustrację wyładowujemy w internecie. Szeroko komentowane są ostatnio protesty w Belgii. Czy my nie możemy wyjść na ulicę? Krzyczeć z wściekłości i bezsilności, by coś zmienić?
Nie chce tu robić polityki ani zadym. Chodzi mi o przedyskutowanie kwestii czy nie czas najwyższy by głośno wyrazić sprzeciw? I czy my jako Wiślacy nie moglibyśmy zacząć? Czy nie na tym polega też nasz przywilej, ale i obowiązek, by mówić gdy w Polsce się źle dzieje? Łatwiej nam wrócic do domu, otworzyć piwo i wegetować do kolejnej smutnej wypłaty.
Powodów jest mnóstwo, że przytocze tylko kilka ostatnich ogólnokrajowych, przez krakowskie, kończąc na tych wiślackich:

-raprot GUS o dramatycznej przyszłości emerytów,
-badania opini publicznej mówiące o nowej fali emigracji z kraju,
-niskie płące spowodowane warunkami gospodarczo-ekonomicznymi,
-kolejne afery polityczne (pomijając opcję poltyczną),
-przywileje władzy (dodatki na samochody, biura, podróże, wysokie pensje),
-brak dobrej polityki ekonomicznej dającej prace w tym:
*wysokie koszty prowadzenia działalności i zatrudniania pracownika,
*ogromne ulgi dla firm zagranicznych (markety, budowlanka, chińszczyzna) niszczące polską przedsiębiorczość i rynek pracy,
*skomplikowane przepisy dotyczące...wszystkiego
-przyrost administracji,
-bezczynność i bezczelność instytucji państwowych (np. ZUS)
-krakowskie chore powietrze
-zadłużenie i zła gospodarka miejska
-kolejna wygrana w wyborach osoby odpowiedzialnej za niefunkcjonalność stadionu, który ma wpływ na przychody klubu,
-pominięcie nas przy organizacji Euro,
-groteskowe oskarżenia pod adresem Bogusława Cupiała, które przypominają afere Kluski.

Daje Wam to do przemyślenia i do przedyskutowania, bo chyba faktycznie coś z naszą obywatelskością nie tak jeżeli można nam dokładać kamieni, a my wciąż posłusznie ciągniemy ten wóz.
Moją intencją jest zademonstrowanie niezadowolenia w cywilizowany, przepisowy sposób, nie nawołuje do zadym, niszczenia mienia, nienawiści, przmocy, chaosu czy totalnej anarchii.

Z wiślackim pozdrowieniem!
Odpowiedz cytując