Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.11.2014, 14:50
Krav napisał(a):Wyświetl post
Berkowicz sam się obroni, przy głosowaniu (choć jak podtrzymuje jego program szału nie robi eufemistycznie mówiąc). Moim skromnym zdaniem dostanie on 8-10 % głosów.
Za kilka dni powinno być już wiadomo na czym stoimy.

Karherop napisał(a):Wyświetl post
tyle mojego komentarza co do kwestii sondaży publikowanych przez ogólnopolskie "instytuty badawcze'

https://www.youtube.com/watch?v=KO91TI3Yz1g

bardziej uwierzę w list tego ankietera niż jakikolwiek sondaż w tv

poza tym że sam kiedyś zostałem wylosowany przez ankietera obop i po pytaniach jakie usłyszałem zapytałem kto je stworzył, bo są doprawdy niedorzeczne

i tutaj dla umysłów analitycznych bardzo ciekawy blog dziennikarza polska the times http://blogi.polskatimes.pl/poppolityka/page/2/

A co do Berkowicza to miał 5 wynik w wyborach w PE jeśli chodzi o całą Polskę, to świadczy nieźle o jego popularności. A startował z 2 miejsca na liście.
Mam umiarkowanie zaufanie do pojedynczego sondażu, ale ufam sondażom regularnym tj. TNS Polska, czy HH, a mniej tj. MB, czy CBOS.

W tym miejscu pasuje mój komentarz z końca maja 2014 po Eurowyborach pokazujący dlaczego wyniki KNP mogą być gorsze niż wtedy. Moim zdaniem lekcji nie odrobiono i wynik przy 2x wyższej frekwencji będzie zdecydowanie gorszy.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Z tym, ze wyborcy popierajacy zarowno PiS, jak i KNP to zdecydowana mniejszosc. Na te 7% KNP zlozylo się ok. 2 pp. naturalnego elektoratu Korwina, czyli wolnorynkowych studentow (wg. badan od 30 do 40% lacznego wyniku ). Druga grupa ciut mniejsza to sa przedsiebiorcy, ktorzy lawirowali dotad między PO, a Palikotem, czyli raczej centrowy target wyborcow (ok. 20%). Dopiero trzecia sila sa prawicowe sieroty, ktore nie glosuja już na PiS, a z Ziobro i Gowinem nie jest im po drodze. Ostatnia grupa to eurosceptycy oraz narodowcy, ktorzy w ostatniej chwili przerzucili glosy z RN, ktore nie mialo szans na zrobienie dobrego wyniku.

Lacznie dalo to 7,2% z czego 75% glosujacych nalezy do grupy “under 40” oraz taki sam odsetek to mezczyzni. Pokazuje to jak przy analizie SWOT mozna probowac wykorzystac te informacje przed kolejnymi wyborami. Na pewno wiele do roboty przed Korwinem, aby zmienic przekaz na mniej szowinistyczny niz do tej pory oraz lepiej wykorzystac grupy wyborcow ktore nie mieszcza się w klasycznym ujeciu targetu tej partii. Przypominam, ze do przekroczenia progu w wyborach do sejmu trzeba uzbierac 2x tyle glosow a nie zapowiada się, zeby prawo do glosowania otrzymali licealisci

PS. Jeszcze nalezy poswieciec chwile exodusowi wyborcow Palikota do Korwina. Jakis czas temu smialem się, ze Korwin twierdzil po wyborach w 2011 roki iz przez brak list w calym kraju jego lista stracila ok. 2pp. na rzecz Palikota. Z moich rozmow wynika, ze gdyby Korwin oddal teraz tych wyborcow ktorzy zaglosowali teraz na niego, a 3 lata temu glosowali na Palikota to Palikot moglby przekroczyc prog, a Korwin pewnie nie zalapalby się do PE. Ciekawe jak ci sami wyborcy zachowaja się za rok, a mowimy tu o grupie kilkuset tysiecy mlodych ludzi, ktorzy wchodza, albo za moment beda wchodzic na rynek pracy.
PS. Berkowicz nie miał 5-tego wyniku w całej Polsce
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.11.2014 o godz. 14:54.
Odpowiedz cytując