Jakiej obrony PO?
Akurat ja ze SKOK-ów korzystam od zawsze (ok. 10 lat) i dosyć mocno rozpisywałem się w ostatnich miesiącach na ich temat. SKOK Wołomin pośrednio finansuje lokalny PiS i jest to tajemnica poliszynela, a ostatnie wydarzenia, włącznie z zatrzymaniem pani wiceprezes (nomen omen mojej sąsiadki) są mocno związane z korupcją, która przy nich ma jednak miejsce. Trochę słupów, kredyty na nieboszczyków i mamy Panie kotlet.
Wydaje mi się, że sprawa na tyle głośna w skali kraju, że trudno, aby ktoś o niej nie słyszał, ale oczywiście ktoś mógł się urwać z choinki. Straty państwa zdecydowanie większe niż te ws. Amber Gold
Cytat:
|
Andrzej Stankiewicz, Bloomberg, Pod lupą służb specjalnych i prokuratury- Prokuratura, ABW i Centralne Biuro Śledcze od niemal dwóch lat zajmują się sytuacją w SKOK Wołomin. To druga co do wielkości spółdzielczo-oszczędnościowa kasa kredytowa w Polsce. W ostatnich dniach śledztwo przyspieszyło - CBŚ zatrzymało Joannę P., wiceprezes SKOK Wołomin, odpowiedzialną za księgowość. Prokuratorzy z Gorzowa Wielkopolskiego przedstawili jej zarzuty dotyczące wyłudzania kredytów. Sąd natomiast aresztował ją na trzy miesiące. Według naszych informacji CBŚ ma mieć przeciw niej mocne dowody, w tym podsłuchy (...) W śledztwie wytypowanych jest zaś ponad pół tysiąca osób, które w podejrzany sposób miały uzyskać kredyty i pożyczki przekraczające i mln zl na osobę. Nasi rozmówcy w ABW szacują łączne straty SKOK Wołomin na tym procederze na 750 mln zł do nawet 1,3 mld zł. Sytuacja jest więc poważna. Choćby z tego powodu, że w Wołominie miało dochodzić do dwóch zjawisk jednocześnie. Klasycznym wyłudzeniom „na słupa" towarzyszyło rzekomo pranie pieniędzy (...) Interesujemy się podobnymi praktykami w innych SKOK-ach, także związanych z Biereckim (chodzi o Grzegorza Biereckiego- przyp. red.). Dla przykładu w trójmiejskim SKOK Wspólnota w zadziwiający sposób zniknęły dokumenty kredytowe. Trudno nawet ustalić listę klientów - zdradza.
|