Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.09.2014, 01:13
raindog napisał(a):Wyświetl post
Ideowi kapitaliści pod pewnym względem nie różnią się od ideowych socjalistów - jedni i drudzy myślą, że są w stanie rozwiązać wszystkie problemy poprzez zmianę sytemu. A prawda jest taka, że obecny tzw. "socjalizm" w Polsce to system bandycki, tyle że jeśli prześledzi się źródła powstania socjalizmu, to w zasadzie każdy dojdzie do wniosku, iż "kapitalizm" jest domeną sadystów...

Ogólnie rzecz biorąc - problem z jakim się obecnie zmagamy, jeśli potraktować go jako pewien stan faktyczny, nie ma swego źródła w złych rozwiązaniach systemowych (to tylko objawy), lecz jego wyjaśnienie jest śmiesznie proste. Na czym więc ono polega? Z czego wychodzi? Otóż ze zwyczajnego braku uczciwości/przyzwoitości większości obywateli. Ot po prostu przeciętny Polak jest przekonany, że coś mu się po prostu należy (i są to jakieś dobra materialne) i dotyczy to tak chwalonego przez kapitalistów przedsiębiorcy, jak i ukochanego przez socjalistów robotnika.

@palikot - te pieniądze, które teraz państwo wydaje na pierdoły, równie dobrze mogłyby być wydawane w taki sam sposób przez prywatnych przedsiębiorców. Ogólnie rzecz biorąc, można potraktować państwo jako koncern, który ma monopol w pewnej sferze usług i produkcji. A jeśli uważasz, że wszystkie koncerny, korporacje czy zwykłe małe przedsiębiorstwa są zarządzane w racjonalny sposób - no cóż, miałeś szczęście. Niestety prawa rynku nie są bezlitosne dla takich firm i mimo nieudolności często całkiem nieźle sobie radzą.
Akapit 1. G. prawda. Po pierwsze: Ideowi socjaliści wierzą, że państwo jest jedynym podmiotem, który może pomóc swojemu obywatelowi. Przykład pierwszy z brzegu: kolega, który mnie pytał... a co będzie z niepełnosprawnymi, co sobie nie będą mogli odłożyć na leczenie" - Będą mogli liczyć na pomoc rodziny, taką na jaką są skazani przez los dzisiaj! tylko z tą różnicą, że państwo nie będzie ich ograbiać z 64% dochodów jak to robi teraz, co znaczy, że ta pomoc będzie w większym wymiarze.
Dlatego solidarność przymusowa o której pisałem z Pablo84 nie jest sprawiedliwym rozwiązaniem problemów ludzi, bo rodzi swego rodzaju wszelkie patologie i demoralizację, co dzisiaj widzimy, tylko często przymykamy oko. System oparty minimalnej roli państwa w życiu społecznym i gospodarczym, nie jest najbardziej idealną doktryną, ale na pewno bardziej sprawiedliwą niż socjalizm, pielęgnuje te wartości do których ludzkość dąży i które natura nam stworzyła. Jeśli chcesz szukać kompromisu to szukaj go w tym, że jednak nikt nie wymyślił lepszej doktryny niż ten tzw. ideowy kapitalizm.

Akapit 2. Jeśli powiedzmy skończyłeś 18 lat, a twoja mama cię żywi cię cały czas, ubiera, daje kasę na imprezy, kupuje samochody, mieszkania, budzi cię rano, robi śniadania, pierze, prasuje koszule itd. to czy twoja postawa w takim systemie będzie uczciwa? Czy jakby tak z dnia na dzień przestała to wszystko robić, to zrozumiał byś to bez żalu, złości że w wieku 40 lat wszystko co ci się należało do tej pory, nagle przestało ci się należeć? No nie bo pranie mózgu przez lata cię przyzwyczaiły do brania, ale to nie twoja wina, bo zostałeś do tego systemu przyzwyczajony i nauczony, że właśnie coś ci się należy, bo w procesie socjalizacji nabyłeś tylko takie mechanizmy a innych nie znasz. A chodzi o to, że właśnie gówno ci się należy jeśli sobie na to nie zapracujesz sam! Socjalizm mówi: Polska dostanie 60 mld zasiłku z UE jako dofinansowanie, więc płemieł myśli, po co tworzyć warunki, by powstawały miejsca pracy, skoro autostrady sfinansuje nam UE, i ludzie sobie pojadą swoje potrzeby spełniać na wyspy? bezrobotny dostanie zasiłek z UP więc po co ma pracować, skoro ma zasiłek na dziecko jedno drugie trzecie, i na siebie? A twój tato będzie na Kombinacie harował po 10 godzin w pyle gorącu i 120 decybelach huku żeby w ramach "solidarności" wspierać ludzi którzy uważają, że wszystko im się należy... że należy im się opieka państwa! Że należy im się emerytura wyższa niż ta co dostali! Że należy im się termin u lekarza za 2 tygodnie a nie za 3 miesiące! To jest chory system.

akapit 3. No widzisz coś ci żarówka świta. To dobrze
Ja dodam do tego pewną różnicę w postrzeganiu prywatnych pieniędzy przedsiębiorcy a państwowych czyli moich i twoich. W takim uproszczeniu, aby pokazać to dobrze. Skoro ja ciężko pracuje i mi pieniądze są zabierane w podatkach a następnie nieefektywnie rozdysponowane w efekcie czego ja dostaje mizernej jakości usługę, to jest lekko nie w porządku i wtedy protestuje, bo uważam, że wole je wydać na bardziej efektywną usługę niż oferuje mi za moje pieniądze państwo. Natomiast prywatny przedsiębiorca ma na utrzymaniu rodzinę dom samochód i cały majątek. Jeśli on rozwali swoją prywatną kasę na .....i wódeczkę i kasynko, przez co jego poziom usług drastycznie spadnie, to ja ze swoimi PRYWATNYMI pieniędzmi wyniosę się do konkurencji, która dobrze rozdysponowuje swoimi zasobami, dzięki czemu jemu spadnie przychód zbankrutuje i nie utrzyma rodziny(cza mu pomóc nie? biednych cza ratować ) i pójdzie na bruk i przy okazji nauczy innych, że pieniędzy się nie rozdupcza i trzeba odpowiedzialnie nimi rozporządzać, a konkurencja która dobrze nimi rozdysponowuje wzbogaci się z pieniędzy, które chcę im zostawić. Podkreślam chcę! A nie muszę!
Właśnie o to chodzi, że monopol na rynku prowadzi do tego, że ceny są wysokie, jakość jest niska. Tak kiedyś było z TP, potem weszło Orange, pojawiły sie telefonie komórkowe i nagle TP znikło z rynku, zostało wykupione przez firmę, która profesjonalnie w systemie wolnego rynku po konkurencyjnych cenach dostarcza usługi telefoniczne, co mnie ciebie i wszystkich nas bardzo cieszy i wcale nie chciałbyś wracać do poprzedniej wersji TP, mimo, że była dumnie okraszona POLSKIM PRZEDSIĘBIORSTWEM . Mimo wszystko fajnie ci z francuskim ja też jestem zadowolony. To tylko poglądowy przykład, miłej nocy
Ostatnio edytowane przez palikot : 20.09.2014 o godz. 01:27.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰