Wyświetl pojedynczy post
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.09.2014, 23:26
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Państwowa służba zdrowia jest koniecznością.

Ale nie w takiej formie finansowania jak dzisiaj. To co jest w Szwajcarii, w Czechach i kilku jeszcze krajach - idziesz do internisty płacisz np. 20 zł, dostajesz skierowanie do specjalisty płacisz np. 50 zł ale już operacje czy leczenie szpitalne jest za free.

Tyle że państwo nie pobiera 9% czy ile tam teraz jest od każdego ale np. 1% a każdy płaci składkę miesięczną sam - np w Szwajcarii około 200-300 franków zależy ile się chce mieć zniżek u normalnych specjalistów.

Pisanie że ktoś sobie opłaci zabieg chirurgiczny jest taką samą demagogią jak gadanie o zielonej wyspie.

Ja tydzień temu wylądowałem w trybie nagłym na stole operacyjnym, dwóch lekarzy, ordynator plus jego zastępca i cały zespół medyczny. Potem 3 dni perfekcyjnej opieki pielęgniarskiej, aż byłem w szoku.

Jak się dowiedziałem prywatnie bym zapłacił za całość (zabieg, opieka) około 15 tys zł. Nigdy by mnie nie było stać na taki zabieg.
częściowo i nas to działa...tzn jesli nie jesteś emerytem majacym czas na stanie w kolejkach to idziesz do lekarza prywatnie.okulista,laryngolog.ortopeda,ze o dentyscie nie wspomne...i obiektywnei rzecz biorąc na to stac przecietnego obywatela.natomiast pobyty w szpitalach związane z operacjami a szczególnie onkologiczne to nei ma szans na to by to funkcjonowalo w ramach prywatnych ubezpieczeń.czy zwolennicy takiego systemu maja swiadomośc ile kosztuje np chemia?a leki na stwardnienie rozsiane?
moim skromnym zdaneim państwowe leczenie jest neiuniknione ale wlasnei od poziomu szpitali.za leczenie grypki czy przeziebienia to sobei możemy sami płacic.za endprotezę to juz nei bardzo.
dziękuję za uwagę