Cytat:
Gdybyśmy opłacali samych lekarzy i pielęgniarki, to nie mielibyśmy służby zdrowia . Korwin nie powiedział, że oprócz pielęgniarek i lekarzy, są jeszcze tacy dziwni ludzie jak: psycholog, rehabilitant, ratownik,dietetyk, logopeda, terapeuta zajęciowy, a nawet kadra zarządzająca np takiego szpitala czy przychodni?
|
A teraz oni są opłacani rozumiem pieniędzmi z księżyca?
Cytat:
|
Wcale nie uważam, że PEFRON jest niepotrzebną instytucją- pomaga osobom niepełnosprawnym w ich i tak nie łatwym życiu. Zachodnia cywilizacja winna takim osobom pomagać- no chyba, że się jest wyznawcą eugeniki.
|
Ja chętnie pomogę, i wiele milionów ludzi też pomoże, tylko nie chcę, żeby pośrednikiem pomocy było państwo
Cytat:
Poza tym, jak myślisz, tworząc system NFZ`towski, rząd nie konsultował tego z Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Lekarzy? Ten system został zrobiony dla nich i zaakceptowany przez nich, bo gdyby tego nie zrobiono, to jak byś ich tu w Polsce zatrzymymał? A co by było, jak by aktualna sytuacja by nie dokońca im spasowała i zrobili by strajk? Każdy rząd miałby "ciepło"
Uwierz mi, związek ten ma bardzo dużą rolę sprawczą a rząd bardzo się liczy z ich zdaniem
|
Właśnie dla nich i ich interesów, a nie dla interesów ludzi którzy mają potrzeby tanio, i dobrze być leczonym. Związkom zawodowym należy ciut... ukrócić im siłę sprawczą.
Cytat:
|
Oczywiście- tak jak ty, można też wierzyć, że konkurencja obniżyła by koszty- bo lekarzy mamy aż za dużo- szczególnie specjalistów.
|
Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś styczność z naukami ekonomicznymi, ale każda teoria i praktyka mówi, że wolna konkurencja prowadzi do tego, że firma chcąc przyciągnąć klienta, musi mu zaoferować produkt, który będzie chciał kupić. Jeśli nie będzie chciał kupić, firma nie zarobi i zbankrutuje. Skoro będzie popyt na lekarzy, to uwierz mi, że lekarze będą, firmy medyczne powstaną, rynek się nasyci i wtedy zacznie się walka o pacjenta, zaczną spadać ceny i zacznie rosnąć jakość usług.
Cytat:
|
Generalnie z twoimi postami dot ekonomii się zgadzam, ale są pewne dziedziny, gdzie czysty kapitalizm się nie sprawdzi- po ludzie to nie towar, konsumenci czy klienci, tylko pacjenci, na służbie zdrowia nie powinno się oszczędzać i ciąć kosztów- bo bardzo często idzie to w parze z jakością więc i zdrowiem.
|
Acha... skoro wydajemy na koncert Madonny 6 mln zł, na spot wyborczy 9 mln, na kampanie partii politycznych 250 mln, na spłatę zadłużenia Lotu 600 mln i wiele wiele wiele wiele wiele wiele innych. to czemu twoja ciocia musi czekać w kolejce 3 lata na operację? To jest ten czysty socjalizm, ustrój od którego każdy wolny rynek jest lepszy i sprawiedliwszy, gdzie każdy decyduje za siebie, każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny, a nie taki gdzie państwo robi sobie z ludzi trąbkę okłamuje i okrada
Cytat:
|
Być może takie zdroworozsądkowe podejście ce..... człowieka urodzonego w 84, od podejscia takiego....trochę oderwanego od rzeczywistości, którego fundament myślenia opiera się na tym co powiedział pan prezes z muszką.
|
Ani ja ani ty nie mamy żadnych postaw żeby sobie przypisywać zdrowy rozsądek. Twoje teorie opierają się na tym co nauczyłeś się w ciągu życia, moje też, i wszystkie te teorie i praktyki wcale nie muszą rzeczywistego odzwierciedlenia, gdyż, nie ma pewności, że nasze doświadczenie nie jest wypadkową źle i nielogicznie podejmowanych decyzji lub uczenia się od takich ludzi.
Możemy jedynie rozmawiać o rzeczach obiektywnych tj. jak 2+2=4, gdzie 4 to argument. Ja przedstawiłem swoje: zrobiłem ci równanie, kogo utrzymujemy dziś i na co nas stać, i kogo utrzymamy w innym systemie. Zadałem pytanie, gdzie jest taniej w odpowiedzi na wasz argument, że będzie drogo. Proszę o konkretny argument który pokaże, że jest on nielogiczny i źle użyty. Powoływanie się na zdrowe rozsądki nie jest dobrym argumentem.
A pan z muszką tylko przytacza to co już ktoś kiedyś stworzył, wymyślił i sprawnie działało.
Cytat:
|
Bardzo dobrze, że Twoją mame było stać na to, by odłożyć sobie na leczenie na starość, tylko jaką masz gwarancję, że zdecydowana większość ludzi tak zrobi? A co będzie gdy niebęda odkładać? Dasz gwarancję, ze budżetu kraju "nie zje" pomoc socjalna?
|
Czy ty się też przejmujesz każdym samobójcą, który skacze z 11 pietra?