Wyświetl pojedynczy post
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.09.2014, 16:43
Nie odwiedzałem tego tematu latami.

Liczyłem, że wpiszę się w dzisiejszą datę historyczną swoimi uwagami a tu pustka. Taka sama jak w całej Polsce i Europie oraz Świecie.

W całym internecie odnotowałem lokalne informacje bądź skromne uroczystości np. Sybiraków na temat napaści ZSRR na Polskę. Polskie władze i te ustawodawcze i rządzące i jakiekolwiek inne nie uznają tej daty w historii Polski za wartą jakiejkolwiek swojej uwagi, nie mówiąc tu o uroczystościach takich jak coroczne i tradycyjne na Westerplatte. Hańba i rozpacz. Oddanie głosu wyborczego na kogokolwiek z obecnych polityków, to wstyd i brak szacunku dla poległych oraz zesłanych w głąb Rosji a także dla przyszłych pokoleń wolnej już przecież Polski.

Nawet Rosja Putina 2014 roku wspomina tę datę, nieważne z jakim komentarzem w swoich mediach a w Polsce główne media CICHOSZA z GW na czele.

Statystyczny Europejczyk, nigdy nie słyszał o tej dacie a II WŚ kojarzy mu się z Polską tylko z 1.09.39. W szkołach nadal się nie uczy europejczyków, że Polska była napadnięta z 2 stron prawie jednocześnie a i media światowe uznają tę datę za niebyłą.

Kto, jeśli nie my Polacy, powinniśmy o tej dacie pamiętać i ją wspominać ku przestrodze na przyszłość Wtedy przeciętny Europejczyk, zrozumiałby wreszcie o co chodzi z Katyniem a nawet z obecną postawą nieufności Polaków i Polski wobec porozumień ponad głowami na lini Merkel- Putin, a tak nieświadomi Europejczycy uważają nas za rusofobów albo germanofobów lub w ogóle za jątrzących tylko w Europie.

Nie rozumiem tej CISZY Polski i Polaków w tej sprawie. Tak jak wtedy Niemcy nazywane były Hitlerowskimi, tak wtedy był Stalinowski ZSRR i nie ma potrzeby czynić tutaj różnic w pomijaniu jednego z agresorów na Polskę w kontekscie prawd historycznych i kultywowania pamięci po nich.

Ps. nikt z pytanych przeze mnie setek przeciętnych i młodych europejczyków, nigdy nie słyszał o tym, że II WŚ rozpoczęła się od rozbioru Polski przez Niemcy i ZSRR, które potem skoczyły sobie do gardeł. Wszyscy słyszeli o napaści Hitlera najpierw na Polskę a potem na inne kraje, w tym Rosję, ale nikt nigdy nie słyszał o napaści ZSRR na Polskę w 2 tygodnie po napaści Niemiec na Polskę i to na podstawie układu Niemiec z ZSRR z przed tej napaści .
Ostatnio edytowane przez kot : 17.09.2014 o godz. 17:13.
Nie ma rzeczy niemożliwych.