Kamyk napisał(a):

Mam bardzo ważne pytanie, może na forum znajdzie się jakiś student prawa albo prawnik.
Jeśli testament został otwarty 31.08.2011 roku to ile lat mam na to by wystąpić o zachowek?
3 czy 5 ? Szukam w internecie ale nie mogę zinterpretować zmienionych przepisów prawa.
Będę wdzięczny za pomoc.
|
od 23.10.2011 przedawnienie jest po 5, a nie po 3 latach. Zgodnie z art. 8 znowelizowanego kc,
"pięcioletni termin ma zastosowanie również do tych roszczeń o zachowek, które powstały przed dniem wejścia w życie nowelizacji, czyli przed 23 października 2011 i w tym dniu jeszcze nie były przedawnione".
czyli w Twoim przypadku, jeśli testamt otwarto 31 sierpnia 2011, przedawnienie roszczenia nastąpiłoby 31 sierpnia 2014, ale od 23.10.2011 (czyli jeszcze nie jest przedawnione), termin wydłuża się o dwa lata czyli czas masz do 31 sierpnia 2016 r.
tutaj analogiczny przykład:
Cytat:
|
30 października 2008 roku ogłoszono testament zmarłego pana Franciszka. Cały swój majątek zapisał drugiej żonie. Córka i syn z pierwszego małżeństwa nie dostali nic, więc przysługuje im prawo żądania od spadkobierczyni zapłaty należnego zachowku. Do 23 października 2011 termin na wysunięcie roszczeń mijałby 30 października 2011, lecz 23 października zyskali więcej czasu i zachowku mogą żądać do 30 października 2013 r
|