Wyświetl pojedynczy post
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2014, 22:53
Kolumbus napisał(a):Wyświetl post
Myślałem o dwóch jednodniowych wypadach, czyli np: 7:00 wyjście z bazy, 21:00 powrót do bazy.

Czy ewentualne Rysy to dobry pomysł?
Warunki do łażenia po Tatrach w tym roku są fatalne. Niemal codziennie burze i zlewy, także uważnie sprawdź prognozy przed wyjściem. W tym roku byłem tylko raz w Tatrach i musiałem spieprzać spod Granatów bo zaczęło padać i nie wiadomo było czy zacznie walić piorunami czy nie. Także nie nastawiałbym się na dłuższe wycieczki - raczej takie od 7 rano do 14 - 15.

W Tatrach Zachodnich dodatkowo dochodzi spora ilość błota. Przejeżdżając przez okolice Doliny Chochołowskiej widziałem spustoszenia w drzewostanie jakie wyrządził halny w święta Bożego Narodzenia - koszmarnie to wygląda. Także spora ilość drzewa jest ciągle zwożona a co za tym idzie te dolne odcinki szlaków (szczególnie po ulewach) toną w błocie.

Co do propozycji wypadów - Dolina 5 Stawów jak najbardziej polecam na początek. Stamtąd można zrobić fajną widokowo pętlę do Morskiego Oka przez Świstówkę Roztocką - raczej łatwa trasa. Przy w miarę stabilnej pogodzie z Pięciu Stawów można uderzyć też na Zawrat lub Kozi Wierch - oba szlaki łatwe ale z założeniem, że będziecie wracać tą samą trasą.

Hala Gąsienicowa i Czarny Staw Gąsienicowy i stamtąd tak jak pisał Bóg Trybun na Mały Kościelec i Przełęcz Karb lub łatwy szlak na Zadni Granat (powrót tą samą trasą bo dalej jest już trudniej).

Z Morskiego Oka na początek fajny jest szlak na Wrota Chałubińskiego - cisza i spokój w Dolince Za Mbnichem bezcenne.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując