Wyświetl pojedynczy post
fidello
Senior Member

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2014, 20:19
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Szukałem nie znalazłem możesz mnie oświecić?
OK. Ja się postaram rzucić nieco światła. W przypadku z Debreczynem na boisko wpuszczono gracza, który nie został zgłoszony do protokołu. W przypadku Legii - gracza, który miał karę indywidualną, czyli był z gry wykluczony. Oczywiście obaj nie mieli prawa grać, ale na tym kończy się podobieństwo, bo złamane są różne przepisy regulaminu, zagrożono różną sankcją.

Dla porównania: nie można prowadzić pojazdów mechanicznych nie mając prawa jazdy. I teraz masz trzy przypadki:
- prowadzisz samochód nie mając PRZY SOBIE prawa jazdy - 50 zeta mandatu
- prowadzisz samochód nie mając W OGÓLE prawa jazdy - 500 zeta mandatu
- prowadzisz samochód, chociaż sąd orzekł wobec Ciebie zakaz prowadzenia pojazdów - popełniasz już nie wykroczenia, ale przestępstwo zagrożone sankcją do 3 lat więzienia (!)

We wszystkich przypadkach popełniasz technicznie rzecz biorąc ten sam czyn zabroniony, czyli jedziesz bez prawka, ale ocena tego czynu jest różna ze względu na opisane wyżej okoliczności, łamiesz różne przepisy (dwa pierwsze z kodeksu wykroczeń, trzeci już z kodeksu karnego) i masz różne sankcje. Regulamin UEFA chyba jednoznacznie przesądza, że w przypadku wpuszczenia gracza wykluczonego karą jest walkower. Kropka.
"Przed losowaniem półfinału PP powiedział pan, że zagracie z Ruchem, i rzeczywiście tak się stało...
- Tak już w życiu bywa. Losowanie było sprawiedliwe. Uczestniczyła w nim pogodynka i ciągnęła losy bardzo dobrze"
Michał Probierz
Odpowiedz cytując