Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2014, 11:26
Zgodnie z zasadą rozstawiony przegrywa nierozstawiony przegrywa spodziewałem się po meczach polskich drużyn, że Legia i Ruch przegrają i Lech wygra. Gdy skończył się mecz Ruchu, gdy pozostał do rozegrania już tylko mecz Lecha ze słabiutkim zespołem, którego nazwy nigdy nie słyszałem i po meczu także nie pamiętam pomyślałem, że ten tydzień ma szansę okazać się wyjątkowo obfity w punkty do rankingu. Jak zakończył się mecz Lecha wszyscy wiemy.
Tak czy siak. Zgodnie z zasadą rozstawiony wygrywa nierozstawiony przegrywa spodziewałem się tylko 0,250 a po tym tygodniu Polska stała się bogatsza o 0,375 punktów, czyli o połowę więcej niż się spodziewałem. Ostatecznie ranking po pierwszych meczach III rund kwalifikujących do LE i LM wygląda następująco:

Polska nadal zajmuje 20 miejsce a Chorwacja zajmująca tuż przed Polską miejsce 19 ciągle świetnie sobie radzi i jeszcze bardziej Polsce odskakuje i nie jest wytłumaczeniem tego wyniku fakt, że Chorwacja wcześniej zaczęła niż Polska bo tylko jeden klub chorwacki zaczynał od I rundy kwalifikacji. Pozostałe trzy chorwackie kluby zaczynały tak jak polskie od drugiej rundy. W 14 meczach Chorwacja zdobyła 2,750 a w 11 meczach polskie kluby zdobyły dokładnie połowę tego, co chorwackie kluby, czyli 1,375.

Białoruskie kluby, które dokładnie tak jak polskie wszystkie rozpoczynały od II rundy zdobyły do rankingu krajowego 1,750 pkt.
Na półmetku kwalifikacji uznaję, więc nasz wynik za przeciętny z minusem, choć warto też podkreślić, że o ostatecznym kształcie rankingu decydować będzie liczba klubów ostatecznie grających w rozgrywkach grupowych. Zakwalifikowanie się obu klubów, których nazwy zaczynają się literą „L” to 12 meczów, w których teoretycznie można zdobyć 3,000 pkt a w przypadku awansu do LM nawet 4,000 (1,000 pochodzić będzie z podzielenia punktów bonusowych za awans do LM), więc nie ma, co załamywać rąk.
Warto jednak też oceniając sytuacje pod tym kątem zwrócić uwagę na fakt, że wśród 10 państw zajmujących miejsca 15-24 tylko trzy poza Polską nie mają kompletu klubów w grze… Także, dlatego trudno prognozować sytuację Polski na koniec rozgrywek.

Póki, co szans na dobry wynik Polski nie pogrzebaliśmy, więcej mamy niemałe szanse na trzy kluby w IV rundzie kwalifikacji.

I jeszcze jedno. Możecie polecić mi stronę gdzie za darmo lub za niewielką opłatą mógłbym umieszczać obrazki związane z rankingami by później móc je tu na forum umieszczać ? Jak ktoś mógłby mi pomóc to proszę o wiadomość na priv. Z góry dziękuję
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 03.08.2014 o godz. 11:36.
Odpowiedz cytując