palikot napisał(a):

Natomiast twoi "Krule" są nieomylni i jedyni wszechwiedzący a wszyscy co mają inny pogląd to zdrajcy 
Przechodząc od napinki do merytoryki, to myślę że decyzja o rozpoczęciu powstania i wcześniejszej akcji burza była czym innym spowodowana lekko mówiąc. 
Wykładu robił nie będę o tym dlaczego, można w necie poszukać jak ktoś chce zgłębić. Natomiast jedno musicie panowie chętni do wojowania szablą wiedzieć. Decyzja o tym, że Polska będzie pod okupacją sowiecką zapadła 1. grudnia roku 1943 na konferencji w Teheranie. Koniec kropka. Dorabianie kolejnych teorii, że była szansa, że chcieli nas zgładzić itd jest bez sensu. Z dzisiejszego punktu widzenia można sobie tam mówić, ale jasnym jest, że polskie władze wtedy naiwnie podeszły do przekonania, że jeśli postawimy się Niemcom, to damy argument zachodowi, że jeszcze "istniejemy" i Ruskich nie potrzebujemy do szczęścia. To myślenie w gestii wcześniejszego podziału granic, było błędem, bo wszystkie granice były już ustalone wcześniej. Powstanie nie miało sensu z politycznego punktu widzenia a z militarnego i społecznego było wydaniem wyroku na prawie 300 tys. ludzi. O tym mówi wielu historyków więc nie wiem czy oni są zdrajcami teraz czy kimkolwiek, ale dziwi mnie takie oburzenie, jakby ten pogląd głosiła tylko jedna osoba i za nią jej zwolennicy 
Wy możecie mieć inny, możecie podawać argumenty, że jest słuszny, ale dyskredytowanie argumentu dlatego że podziela go również "krul" jest raczej kolejnym dowodem na brak szacunku do intelektu osoby z którą piszecie. Ja bym proponował aby się szanować i trochę przestać pierd%^&*. 
Pozdro
|
Primo: gdyby, Polak wiedział co np. Francja w 1939 zrobiła dla Polski (pisałem o tym w historycznym- mój ostatni wpis), to by mu konstrukcja padła- II WŚ mogłaby się błyskawicznie zakończć,, bez Teheranu
Secundo: Jesteśmy Polakami, Lubimy PK, PŚ, PL itp. Wiec każda ingerencja w sens (patrz kilka setek lat) jest bez sensu.
Aczkolwiek nie dziwi mnie podejście współczesnego pokolenia... 70% s.......i z kraju, zamiast go bronić :/