Wyświetl pojedynczy post
frank
Member

Od: 03.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.07.2014, 11:19
Dzord napisał(a):Wyświetl post
Pamiętaj od czego wyszliśmy. Czy państwo w sytuacji kiedy jest urodzaj i cena ogórka w jego wyniku jest poniżej kosztów, powinno wspomagać organizując skup czy to już ingerencja w "wolny rynek". Chłop jak nie zarobi to na kolejny rok nie posieje, bo nie będzie miał za co. A jak pójdzie do banku to bank mu robi łaskę i z niego zdziera, bo na kimś musi zarobić. Rok dwa może wytrzyma na stracie ale potem powie. "Nie opłaca mi się hodować ogórków" inny powie "nie opłaca mi się zbierać jabłek" kolejny "nie opłaca mi się zrywać porzeczek" i tym sposobem nic się nie opłaca, a konsument płaci w markecie 10 razy tyle co chłop otrzymuje w skupie.
No, a co "państwo" później ma zrobić z tymi ogórkami?
Przyzwyczaj rolników, że niezależnie ile wyprodukują to "narodowa zrzuta" zawsze od nich kupi, to nie będą patrzeć czy to rentowne czy nie - byle po prostu naprodukować, "państwo przeca kupi", a jak nie to zablokujemy tory, "bo nam się należy". Pamiętasz kupowanie nadwyżek zboża?
Jak rolnik powie, że mu się nie opłaca, to znaczy, że mu się faktycznie nie opłaca i niech tych ogórów więcej nie hoduje. Jeśli Twoim zdaniem jest odwrotnie (znaczy, że się opłaca) to sam zacznij je hodować i sprzedawać - nie będziesz miał konkurencji.

Dzord napisał(a):Wyświetl post
I to nie jest tylko kwestia rolnictwa. Co się dzieje z węglem? Kiedy zaczął działać "wolny rynek". Na składzie tona 700 zł koszt wydobycia 400 zł i słychać że kopalnie nierentowne. Paranoja.
13ste i 14ste pensje kosztują, koszt wydobycia z chmur się nie wziął. To co się dzieje z górnictwem to nie wolny rynek; rząd właśnie ingerował w sprawie Kompanii Węglowej - przedłużyli im spłaty ZUS i US. Efekt taki, że zarząd KW zamiast ciąć koszty porozsyłał do wierzycieli listy "zapłacimy za 4 miesiące albo jeszcze później". Niestety firmy, które nie dostały kasy za faktury nie dostały również zwolnienia z podatków od nich.
Taka sama operacja dla Nadwiślańskiej Spółki Węglowej ubiła 3,5tys. firm.
Ostatnio edytowane przez frank : 28.07.2014 o godz. 12:11.