|
Maaarcin - brawo, nie zapomnij teraz zbić piątki z Bednarzem za "wspaniałe" transfery, szczególnie Twojego ulubionego zawodnika Macieja "odkrycie roku" Jankowskiego.
Tak czytam i czytam to obrzucanie się pomyjami (szkoda ze jedna strona argumentów ma za grosz) i naszła mnie jedna myśl. Wy, zwolennicy Jacka i jego "szlachetnych" działań nie rozumiecie istoty ruchu kibicowskiego i idei kibicowania. Naprawdę oderwanie od realiów (najlepszy przykład - nasz kochany "rumuński" moderator) jest niesamowite.
Ruch Kibicowski w Polsce ma to do siebie ŻE TAM KULTURY NIE MA NIE BYŁO I NIE BĘDZIE. Wokół każdego klubu jest grupka charakternych chłopaków, którzy mają potrzebę się wyżyć, znaleźli ideał dla którego nieraz walczą i tyle. Jednym się może wydawać to głupie, dziecinne, ale tak jest. Nie zmienicie tego postami na forum, nie zmieni tego Jacek swoimi zakazami.
W Polsce od zawsze na stadionach są race, bluzgi, oprawy, czasem inne atrakcje. Taka jest specyfika. Nie podoba się? Znajdź sobie inne hobby. Kino, opera, nie wiem łowienie ryb, a nie w....iaj jeden z drugim normalnych kibiców, którzy na mecz idą (mogę posłużyć się swoim przykladem) pośpiewać ze przeciwnik to ....a i co go trzeba. Dla mnie to forma odreagowania.
Piłka nożna w swojej genezie nie była rozrywka dla elit. BYŁA ROZRYWKA DLA MAS, DLA KLASY ROBOTNICZEJ. Dla ludzi niekoniecznie najlepiej wykształconych, najbardziej światłych. Z tego powodu na stadionach wyższej kultury nie ma. Piłka nożna jest rozrywka. Jak mówiłem albo ktoś się dostosowywuje do panujących realiów, albo wybiera inna rozrywkę wg swojego własnego klucza.
My, kibole Wisły będziemy walczyć z Jackiem, który jako "człowiek wyższej kultury" chce nas uczyć jak kibicować, co podpisywać, co śpiewać, co pokazywać na oprawie.
I się nie poddamy.
(Szanowny moderatorze ten post mam skopiowany i zapisany, będę go wrzucal w nieskonczonosc w razie usunięcia, jak coś to banuj śmiało! )
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
|