uposledzony_ale_kumaty napisał(a):

|
A jak skomentujesz takie zdania wypowiedziane przez JKM ? :
|
Cytat:
|
[o Kiszczaku] P. gen. Kiszczaka należy podziwiać. Z tego, co wiem, jeszcze na kilka dni przed rozmowami Polska miała pójść drogą chińską: zachować zamordyzm – zlikwidować po cichu socjalizm. Tak jak radzili: śp. Mirosław Dzielski (polecał nazwę: „socjalizm indywidualistyczny”…) śp. Stefan Kisielewski („Wziąć za pysk – i wprowadzić liberalizm!”), Stanisław Michalkiewicz (z pewnymi zastrzeżeniami…) czy niżej podpisany.
|
Tak podziwia go, za to, że wszystkich tym idiotów z solidarności przekupił i zarazem wykiwał. Ja też o go podziwiam w tym wypadku, a w sumie ja mam inne zdanie. Prostych roboli po marksistowskich, czy tam leninowskich zawodówkach każdy kto ma trochę oleju w głowie by zagrał jak z dziećmi. Więc zgadzam się, z tym podziwem dla Kiszczaka JKM przesadza. Nie zrobił nic nadzwyczajnego. Po prostu ich ograł jak dzieci
Cytat:
|
[o Jaruzelskim, powtarza komunistyczne kłamstwa o groźbie sowieckiej agresji] P. Generał w 1982 roku to nie był żaden polityk, żaden wojskowy – tylko ciapowaty wrażliwiec, który pragnął tylko, by panował spokój i porządek, by nie weszli Sowieci
|
No tak bo skąd miał wiedzieć, czy Ruscy wejdą? Nikt tego nie wie do dzisiaj
Cytat:
|
[o Jaruzelskim] Generał Jaruzelski to postać historyczna, dość tragiczna, dobry wojskowy
|
Józef Piłsudski wielki mąż stanu, a jak robił zamach stanu zamordował więcej niż Jaruzelski. Tylko co to ma do rzeczy w ocenie jego osiągnięć wojskowych?
Cytat:
|
[o Jaruzelskim raz jeszcze] Bo ja mam pretensje, że p.gen. Wojciech Jaruzelski nie poszedł drogą śp. Augusta Pinocheta, choćby miało zginąć jeszcze 1500 (jak w Chile) ludzi.
|
Za wykipedia: "Od momentu przejęcia władzy,
Pinochet rozpoczął intensywne reformy wolnorynkowe w Chile. 11 marca 1974 Pinochet ogłosił deklarację, której najważniejszą tezą był program "zamienienia Chile z kraju proletariuszy w kraj wolnych przedsiębiorców". Zgodnie z tą deklaracją Pinochet prowadził politykę gospodarczą opartą na wolnym rynku, dla której teoretyczną podstawą były koncepcje
Miltona Friedmana i ekonomistów z kręgu "Chicago Boys". W ciągu kilku lat przeprowadzono niemal całkowitą reprywatyzację majątku, częściowo znacjonalizowanego przez Allende, likwidację istniejących jeszcze przed czasami Allende monopoli państwowych,
zniesiono płacę minimalną,
zakazano działania związkom zawodowym,
obniżono podatki (w największym stopniu dla osób najzamożniejszych, ponieważ wprowadzono podatek ryczałtowy osobowy, w miejsce progresywnego) oraz
przeprowadzono gruntowną reformę systemu bankowego i emerytalnego."
Cały program KNP
Ja mam pretensje do wszystkich, którzy to mogli zrobić, począwszy od Bieruta kończąc na Tusku... że tego nie zrobili
[
Cytat:
|
o Józefie Stalinie] Stalinizm był dyktaturą jednostki, d***kracja to dyktatura (tfu!) Większości. Z dwojga złego chyba już wolę Stalina. Był mniej krwiożerczy – i można Mu było przemówić do rozsądku. Tej (tfu!) Większości się nie da.
|
Wyrywanie zdań z kontekstu jest przezabawne. Idąc tym waszym tropem rozumowania to: Dyktatura też jest w Chinach, jakoś nie widzę, żeby Chińczykom było źle w obecnym systemie gospodarczym. Zresztą Chilijczykom też chyba źle nie było za Pinocheta
Cytat:
|
[o stalinowskich sędziach] Jeżeli Stalin kazał kogoś skazać, to sędziowie mieli na ogół taki odruch, żeby nie skazywać.
|
To samo, dodam jeszcze, że rozumiem, żyłeś w tym systemie, albo czytałeś różne książki historyków na temat tego jak kształtowały się moralne wartości komunistycznych sędziów i ich korelację z ich decyzjami
Cytat:
|
[o ewentualnym skazaniu Kiszczaka] W sprawach komunistycznych... Jestem tu akurat nieobiektywny, bo uważam, że w ogóle powinno tu być przedawnienie.
|
Konteksty konteksty...
Cytat:
|
[o ustawie śmieciowej i znowu Stalinie] to jest niestety realizacja kretyńskich zaleceń tej bandy złodziei i durniów, czyli Komisji Europejskiej... (...) Stalin jednak, co by o nim nie powiedzieć, takich głupich ustaw nie wydawał.
|
Jeśli Stalin takich głupich ustaw nie wydawał, to pokazuje tylko jak idiotycznym systemem jest Unijny. JKM na 100% tutaj racji. Nie wiem o co ci chodzi?
Cytat:
|
[o spaleniu budki koło ambasady rosyjskiej, w trakcie ostatniego Marszu Niepodległości] Moim zdaniem prezydent albo minister spraw zagranicznych powinien bardzo starannie przeprosić za to zajście, nie czekając aż MSZ rosyjski zażąda przeprosin. Trzeba było samemu wyjść z inicjatywą. Opóźnienia w tej sprawie są niedopuszczalne.
|
Nie rozumiem kompletnie o co ci chodzi. Zarzucasz komuś, że ma odrobinę kultury. To jest cały PIS?
Cytat:
|
[o Piłsudskim] w każdym mieście i miasteczku są ulice noszące nazwisko człowieka,który najprawdopodobniej na niemieckie polecenie (plebiscyt w Prusiech i na Śląsku!!) wdał się był w idiotyczną wojnę z bolszewikami – ale i popierał bolszewików przeciwko „białym” (którą to sprzeczność najłatwiej zrozumieć przy założeniu, że bolszewicy byli niemieckimi agentami…)
|
Można to sparafrazować w stylu JKM z przymrużeniem oka oczywiście: Postać historyczna. Wielki Polityk, wojskowy słaby?
Cytat:
|
[o morderstwie na Przemyku] Któregoś dnia lekko sobie podpiwszy szedł sobie z kolegami wpadł na policję, wykrzykiwał na baranach antyrządowe hasła. Policjanci go wzięli, przyłożyli mu parę razy, a Przemyk chudzina niestety nie przeżył
|
Ale co z tego wynika? Sugerujesz, że twierdzi, że winny jest Przemyk tej tragedii?
Cytat:
|
[o morderstwie na Popiełuszce] Najprawdopodobniejsza hipoteza była taka, że pan generał Jaruzelski, kiedyś chrząknął i powiedział „ten ksiądz, to chyba za dużo gada”, generał niżej powiedział „generał Jaruzelski powiedział., że ten ksiądz za dużo gada”, ktoś jeszcze niżej powiedział coś tam, a Piotrowski powiedział „no to chłopaki, bierzemy kamulki i idziemy”
|
Pogrubione i wszystko w temacie.
Cytat:
|
[jeszcze troszkę] Z punktu widzenia generała Jaruzelskiego zarówno wydarzenia w kopalni Wujek, jak i to to są wypadki przy pracy. Przecież to nie było w żadnym przypadku planowane
|
No na zdrowy rozsądek, gdyby było planowane to wszystkie strajki w tamtym czasie byłyby w ten sposób tłumione. Tak samo jak zginął ten młody 13 letni kibic w 97. Chyba nie sugerujesz, że to nie był wypadek przy pracy. Owszem, że był, skoro by nie był, to by wytłukli wszystkich. Pałą dostał jeden tak się złożyło, że śmiertelnie ale nikt nie usprawiedliwia czynu, tak samo jak jego wypowiedź na temat kopalni Wujek nie usprawiedliwia tych co strzelali. JKM tą logiką kieruje się w wielu wypowiedziach. Znowu konteksty konteksty
Ja na ten temat nie mam zdania. On wie więcej, bo działał politycznie w tamtym czasie. Jest to polityk-racjonalista. On wie, że jak działa polityka i ocenia wszystkie działania realnie. Nie widać w nim pobudek emocjonalnych, czyli w ocenach w żadnym wypadku nie kieruje się emocjami. Nie widać u niego chęci zemsty, co elektoratowi PIS-u, czy RN nie na rękę, bo niektórzy to pewnie na Moskwę by czołgami się chcieli pchać i zająć nie tylko Kreml ale i dojść do Kamczatki. Spokojnie. Wyrywanie z kontekstu wypowiedzi, nie znając ogólnego zarysu idei jaką się kieruje, jest słabe. Już całe społeczeństwa do tego doszły, że jest to marny element walki politycznej. Najpierw trzeba poznać intencję, ostatnie działania, wartości którymi się ktoś kieruje, sprawdzić czy to wszystko jest spójne a potem analizować 2 zdania jakiś poglądów na dany temat.
A co do Winnickiego. Fajny gość, lubię go, lubię też Bosaka, Zawiszę, i cały ten ich Ruch, ale jedno mi się nie podoba. To nie są politycy, bardziej aktywiści. Nie ma tam elementów tj: zachowanie zimnej krwi, trzeźwej oceny za dużo budowania więzi na emocjach. To polityczny błąd w perspektywie długofalowej. Jak się w Polsce tylko na chwilę poprawi, to nikt nie będzie chciał machać szabelką.
A Winnicki niech nie .......i, bo rozumiem, że jak jest taki poprawny politycznie, to niech nie mówi o całej klasie politycznej "postkomuniści" "komuniści" "zdrajcy" itd. - zresztą całkiem słusznie. Sam mówi jak jest a drugiemu zarzuca że robi to samo. Pachnie hipokryzją. Jak ich lubię, to niech nie .......ą proszę ich