Wyświetl pojedynczy post
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.07.2014, 11:34
MatMario napisał(a):Wyświetl post
A jak sobie wyobrażasz umowę bez takiego zastrzeżenia?

Świadczysz komuś usługę, nie możesz jej wykonywać ponad 7 dni i co ten zamawiający ma zrobić?

Na ich miejscu zmienił bym tą klauzulę na taką że jeśli nie świadczysz 7 dni znaczy że wypowiedziałeś umowę.
Nigdy nie prowadziłem działalności gospodarczej wobec czego nie wiem czy jest to obligatoryjne czy nie. Idea natomiast jest dla mnie nie do przyjęcia bo ja nie jestem freelancerem na krótkie terminy tylko współpraca ma odbywać się 5 dni w tygodniu po 8 h dziennie więc idea, że nie mogę iść na L4 czy na urlop jest dla mnie patologiczna.
FraMat napisał(a):Wyświetl post
ale to pewnie chodzi w twoim przypadku o samozatrudnienie?
Wykonujesz dla nich pracę jak pracownik, ale oficjalnie masz firmę, płacisz zus i podatki?
Tak, samozatrudnienie. Charakter pracy identyczny jak przy umowie o pracę czyli mam wskazane miejsce pracy gdzie mam pracować i 5 dni w tygodniu po 8 h.

Reasumując jeśli byłbym freelancerem, który podpisuje np. 6 miesięczny kontrakt na uporządkowanie struktury zarządzania w firmie to nie widzę przeciwwskazań żeby się na taką klauzulę zgodzić. Ktoś mnie wynajmuje do odwalenia konkretnej roboty i później się rozchodzimy. Tego typu zapisy nie są dla mnie nowością tyle tylko, że spotykałem się z nimi wyłącznie w sytuacji gdy umowa jest zawierana pomiędzy dwoma dość dużymi przedsiębiorstwami ( np. inwestor vs wykonawca budynku ). Natomiast moja sprawa dotyczy sytuacji kiedy nawiązuję współpracę z dość dużą organizacją a ja mam stanowisko jednoosobowe ( koordynator ) bez podwładnych, współpracowników itp. Dodatkowo umowa jest podpisywana na czas nieokreślony i będzie miała charakter ciągły, systematyczny. Wykonywać mam pracę taką jak na etacie. Nie jestem powołany do realizacji jakiegoś przedsięwzięcia. Stąd też tego typu klauzula w mojej umowie o współpracy jest dla mnie dalece niekorzystna. Dlatego też zadałem pytanie do bardziej obeznanych w temacie czy bez znaczenia jest fakt o wielkości podmiotów współpracujących, charakterze i rodzaju pracy, długości kontraktu itp. bo zawsze jak podpisuje się umowę o współpracy to taka klauzula w umowie musi się znaleźć i nie ma od tego wyjątku.
Ostatnio edytowane przez adam_09 : 03.07.2014 o godz. 11:55.
Odpowiedz cytując