Wyświetl pojedynczy post
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.07.2014, 12:50
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Gwiaździsty o czym ty piszesz? Otwarcie rynku pracy w Anglii było chłodna i wyrachowana kalkulacja kasty rządzącej. Bez dopływu młodej krwi i zapelnieniu dziury prac "entry level" i nisko płatnych prac fizycznych oraz przez to dopływu kasy z podatków Labourzysci nie byli by w stanie utrzymać rozrosnietego systemu benefitow i dopłat społecznych bez doprowadzenia kraju do bankructwa. Chleptanie z Angielskiej miski ma tu niewiele wspólnego z układem z Schengen czy regulacjami euro-kolchozu.
Sanderuss, niestety pomyliłeś pojęcia. Gdyby to zależało od kalkulacji rynku pracy to Anglia ściągnęła by na kontrakty do siebie pracowników z Bangladeszu czy innych Papuasów z wizą pobytową na czas pracy za 200 funtów/m bez możliwości zabrania na ten czas rodziny, tak jak to robili Niemcy np. w latach 90 -tych odnośnie polskich pracowników. Wiza na 2 lata (z konkretnym miejscem pracy) a potem wypad. A tu jednak sytuacja Wieśniaka84 i tych co skorzystali po wejściu do UE jest całkiem inna. Legalne osiedlenie, zarobki prawie jak miejscowi, składki na emeryturkę, socjal jak u tubylców itp. itd.

Cytat:
Dalej wypisujesz dyrdymaly. Kto by mnie deportowal, za co Imigracyjny ewentualnie za nielegalny pobyt ale jak juz przyznales po naprostowaniu Ciebie jednak i bez Unii moglbym w Uk przebywac legalnie. Za prace na czarno to skarbowka moglaby sie przyczepic a i nie tyle do mnie co do zatrudniajacego.
Swoja droga 1/4 sektora w Polsce, tak, w 2014 roku, tak w UE, pracuje na czarno.
O czym piszesz ? chyba niedokładnie przeczytałes o czym pisałem, przeczytaj więc jeszcze raz. Co do przebywania legalnie w Angli czy gdziekolwiek w Europie przed wstąpieniem UE, to było kilka możliwości ale tylko dla nielicznych. Prawda jest taka, że 90 % po wygaśnięciu wizy turystycznej przebywało by tam już nielegalnie ze wszystkimi tego konsekwencjami. Popytaj sie może emj co robili np. Niemcy jak złapali takiego jak Ty podczas pracy na czarno w Nimeczech bo ja znam takie przypadki. A teraz już dzięki wejściu do UE ten sam wtedy deportowany moze im pokazać cmok w bambus. rozumiesz już czy dalej brniesz ?