Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2014, 13:11
Szpen napisał(a):Wyświetl post
pewnie że jest, tak jak POlska, Czechy i Słowacja sa zagłębiem motoryzacyjnym Europy.

To nie znaczy, że VW czy Toyota nie mają fabryk w USA. Nie zbudowali ich tam dla niższych kosztów pracy, tylko dla dostępu do rynku zbytu.
Jezu
Nie skacz z dzwonnicy na kwiatek, bo to dwie różne bajki. Słyszałeś kiedyś, żeby samochody produkowane były w Chinach? (a ponoć tam najtaniej z kosztami pracy)
Sektor samochodowy jest specyficznym rynkiem, nie można go porównywać z innymi, ma inne wymagania, innych klientów, są inne marże ale i tak widać, że produkcje raczej przenosi się do krajów, gdzie jakaś cywilizacja panuje ale koszty są niższe.
Tak przy okazji VW Golf dla Stanów Zjednoczonych produkowany jest w Brazylii
Nie porównuj rynków gdzie chcą budować nowy mur berliński wzdłuż granicy z rynkiem wspólnoty gospodarczej... to po pierwsze.
Po drugie każda firma patrzy na koszty, dostęp do rynku zbytu też generuje koszty. Jak ktoś ma do wyboru niższy fiskalizm ale za to koszt transportu przewyższający ten fiskalizm, to wybierze tam gdzie bilans będzie miał lepszy. Proste jak budowa cepa. Węgry teraz za Orbana są państwem pro inwestorskim. Widocznie polska firma ma dobry biznes, ktoś chce od niej coś tam kupić więc tam się pchają. Więc żeby była jasność ja mówię o spojrzeniu makro i nie chcę mi się wchodzić w szczegóły strategii różnych firm, sektorów, czy rynków. Tendencje są takie, że gospodarka Węgier ożywa, więc nie ma co dyskutować.
Ostatnio edytowane przez palikot : 24.06.2014 o godz. 13:15.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰