AYALA napisał(a):

|
zyski plus podatki płacaone w swoich krajach
|
A ty jak kupujesz samochód niemiecki, albo jedziesz do Egiptu na wakacje to wyprowadzasz z Polski jeszcze większy zysk i jeszcze bardziej opodatkowany, bo oprócz PItu czy tam Citu wyprowadzasz jeszcze vat i czasem akcyzę
Po pierwsze: Nie ma znaczenia, jakiej narodowości jest przedsiębiorca drogi kolego

W Chinach jest mnóstwo zagranicznych firm ich gospodarka opiera się tylko i wyłącznie na zagranicznych fabrykach(które wyprowadzają pieniądze jeszcze bardziej niż w Polsce

) i kraj dzięki temu bardzo szybko się bogaci. A dlaczego? Bo są niskie podatki. Co więc należy zrobić? Zlikwidować podatek dochody, który sprowadziłby że jeszcze więcej firm zagranicznych by tutaj się zakotłowało i wyprowadzało pieniądze (przy okazji płaciło vat)

Po drugie: Socjalizm jest gospodarką opartą na planowaniu odgórnym, a nie na wolnym rynku, gdzie ludzie którzy chcą sobie coś kupić to kupują to po takiej cenie jakiej chcą a nie jak im ktoś pozwoli. Dlaczego ja mam płacić więcej Polakowi, skoro przyjedzie Niemiec, Włoch czy Kanadyjczyk i sprzeda mi coś taniej? Przecież to jest oczywistym zaprzeczeniem idei wolnego rynku. To polski rząd ma zorganizować takie warunki (ipoprzez prawo) polskiemu przedsiębiorcy, żeby mu się opłacało być konkurencyjny w stosunku do zagranicznych firm i to on jechał na zachód i wyprowadzał pieniądze(czyli się bogacił). Rząd ma mu w tym nie przeszkadzać, ma go nie karać za ciężko wykonaną pracę. Wtedy będziemy zakładać banki, swoje sieci hipermarketów, będziemy produkowali być może swoje technologie.(Cały Milton Fridman)
Póki co bidni jesteśmy bo 64% swoich zarobionych pieniędzy oddajemy Tuskowi.

To jest największy problem i to, że zagraniczne formy mają w Polsce przywileje podatkowe(tak się to kończy potem na rynku) a nie to, że ktoś chce uczciwie zarabiać.