Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.06.2014, 12:13
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Pytasz, kto będzie chodził do muzeum (już pominę, jak idiotycznie brzmi takie pytanie z ust kibica Wisły...)? Kibice, turyści, ludzie zainteresowani historią piłki... Całkiem spory target.
Nie tak dawno jak kilka stron temu rozmawiałem z kolegą Dariook o szansach podziału 'tortu'. Tak w skrócie - statystycznie tylko 50% mieszkańców Polski interesuje się piłką, a w Krakowie wiedług danych SKWK (z ostatniego tekstu) 1/8 krakowian deklaruje sympatię z naszym klubem. Wydało mi się to mało i wydało mi się że jest duzy potencjał który Bednarz chce wykorzystac mówiac o klubie dla 'Elit'. Ale nie - ponoć potencjału nie mamy ponieważ ... gramy kichę.

Ty zaś uważasz że ten sam 'target' powiekszony o turystów pozwoli utrzymac muzeum, i jednocześnie z magicznego powodu nie jest zainteresowany tym aby przyjsc na R22 oglądnąć mecz. No (hipotetycznie) niech będzie, bo uważam że potencjał w obu przypadkach jest.

Statystycznie - mamy booom na muzea. Rocznie do muzeum chodzi 26,7 mln osób z tego 11 miiionów bezpłatnie. Wiec mamy w Polsce 35 milionów ludzi z czego statystycznie 15 milionów przyszło do muzeum w roku i zapłaciło bilety. Równocześnie na te 35 milionów tylko 50% interesuje się piłką. Czyli tort wynosi 7 milionów osób na całą Polskę. Proporcjonanie, krakusów jest 2.2% w całej polsce, zatem masz w Krakowie cerca 150 000 osób które może zrezygnowac z wizyty w innym muzeum i przyjsc do muzeum Wisły, tylko trzeba przebić ofertą Wawel, Czartoryskich, Wieliczkę itp.

element napisał(a):Wyświetl post
Powierzchnia pod muzeum znajduję się na terenach TS Wisła. I jest to jedyne dobre rozwiązanie, żadnych wynajmów u obcych, u miasta, żadnej budowy muzeum na stadionie, który do nas nie należy.
Choćbyśmy mieli pograć sezon w 1 lidze to takie muzeum jest czymś naturalnym dla takiego klubu. Historia to rzecz najważniejsza, którą należy pielęgnować. Nie wspominając już o pomniku dla Reymana
Postaw się i zastaw się. Idelanym miejscem na interes byłby stadion. L pobiera dychę za zwiedzenie wszystkiego - od stadionu po muzeum. Bilety na L za zwiedzanie muzeum i oprowadzenie po stadionie - 10 zł. Tak samo robi Barcelona, i połączone jest to z odwiedzinami sklepu z pamiątkami. Tyle że rzeba powiedzieć wprost - SKWK na muzeum poza terenami TS nie stać, a nawet jeśli to PR mają taki że nikt z nimi rozmawiał nie będzie. Więc twierdzenie że jest to 'dobre rozwiazanie' wynika tylko i wyłącznie z niskich kosztów oraz dostępności terenów TS. Lokalizacja jest co najmniej fatalna jeśli chodzi o muzeum piłki, a na muzeum wszyskich sekcji TS turyści nie przyjdą. Ale jako interes sam w sobie (dlatego że jest niskokosztowy i wybudowany przy współudziale osób trzecich), może się udać. W skrajnym przypadku, jak czynszu płacić nie trzeba, zamknie się muzeum na klucz.

Jak dla mnie wolalbym zdecydowanie muzeum połaczone ze sklepem z pamiątkami oraz zwiedzaniem stadionu.

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Czekam, aż poddacie w wątpliwość pomysł budowy nowego pomnika Henryka Reymana - przecież to też się nie będzie kalkulować...
Pomnik to trzeba zrobić za drobne i przy okazji bo żaden pomnik się nie kalkuluje. A zapomniałbym - jest on potrzebny tym którzy pracują z dziećmi. To fakt. Wtedy pasuje koncepcją do muzeum. I zrobić tak by sąsiadka po latach kwestowania sąsiadka go nie wywiozła na taczkach. Jak nie wywiezie to znaczy że wcale taki cenny nie jest i nie było po co szat drzeć

Litererura:
http://metromsn.gazeta.pl/Wydarzenia...ch_kin__a.html
http://historiaimedia.org/2012/11/05...w-polsce-2011/
http://legia.com/podstrona,232-progr...i_z_legia.html
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 19.06.2014 o godz. 12:17.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując