Ogryzek
Najdrożej sprzedany piłkarz z Wisły to właśnie Marcelo i to zamyka temat fobii, aby bać się sprowadzać piłkarzy zagranicznych, więcej, to od nich powinniśmy się uczyć grać (sam Marcelo rozwijał się przy Cleberze, jak mnie pamięć nie myli), bo tam tych dobrych jest więcej. Poza tym ilu piłkarzy za 600 tysięcy euro na poziomie Meliksona możemy sprowadzić do Wisły, spośród polskich „gwiazd ekstraklasy” ..zero, czy coś mnie ominęło. Ilu możemy wypożyczyć choćby na poprawę wyniku, jak Bitona.. Co do tego że należy robić jedno i drugie i być otwartym we wszelkich kierunkach, sporu nie ma.
Wisła jednak aby się rozwijać, musi mieć dobrych obcokrajowców, tak jak zachodnią myśl szkoleniową, w niczym to zarazem nie wyklucza, stałej penetracji rynku polskiego i wprowadzania młodych polskich wiślaków do pierwszej drużyny, a nawet jest to konieczne, ale do tego potrzeba zgody bossa na działania długofalowe, u nas zaś jest perspektywa max.1 roku budżetowego.
JacobCFC
A propos Wilka to mógł to ciągnąć dalej tak .. https://www.youtube.com/watch?v=tpXflJQeqiA, albo wybrać Hiszpanię, początkowo II ligę i awans do I i grę z Realem, Barceloną .. Ciężko mi zrozumieć oczekiwania kibiców, aby piłkarz rezygnował z lepszego życia, rozwoju sportowego i finansowego, w sytuacji w której nie był przecież nawet naszym wychowankiem ..odmienną sprawą jest czy zawodnik które wkrótce może zadebiutować w Primera Division, powinien od nas odchodzić za darmochę ..ale to już brocha "geniusza od wszystkiego", czyli JB. Tak się zastanawiam ile kasy Wisła mogłaby zyskać gdyby jednak byli inni ludzie w Wiśle odpowiedzialni za płace i politykę transferową.. U nas bowiem zasada nie płacimy, piłkarz odchodzi darmo i w klubie wszyscy zadowoleni. ..Notabene w kontekście C.Wilka był też i konflikt z trenerem Franzem, .oki, było i minęło ..tylko czy ktoś z tego że taki Wilk może zagrać w Primera Division, wyciągnie wnioski, zwłaszcza, że sam piłkarz poza ambicją cudów nie pokazywał, ale jedak widać to już było przy R.M. że może się jednak rozwijać, bo wówczas grał najlepiej, tak w odbiorze piłki, jak i nawet czasem strzelić bramkę potrafił.., jak już napisałem, było, minęło, ale wnioski przydałoby się wyciągnąć i nie oddawać piłkarzy innym klubom gratis, wszystko jedno czy polskich czy zagranicznych.
EDIT. do postu poniżej ..
asmistrz Naprawdę masz pretensję do piłkarza że woli grać z Realem i Barceloną (choć początkowo odchodził do II ligi) niż kłócić się Bednarzem o własną pensję, która mu sie należy, oraz z trenerem Smudą który nie widział dla niego miejsca w drużynie..