Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.06.2014, 14:41
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
He, he, he rządy II RP i Józef Piłsudski tez ciągle drażnił Rosję i ZSRR. Nawet uchwalenie Konstytucji 3 maja tez bardzo rozdrażniło Rosję, że wysłała do Polski wojsko, które mordowało, grabiło, wieszało.

O czym ty w ogóle pierdzielisz? Co ma piernik do wiatraka. Weź mnie historii nie ucz, bo nie masz kompletnie o niej pojęcia.
Ale to zostawmy już. Meritum: Nie mamy żadnej pozycji negocjacyjnej z Ruskimi. Póki nie mamy gazoportu jesteśmy skazani na ich Gaz który jest i tak tańszy niż Katarski, więc jak chcesz robić biznes? Robić pozycję negocjacyjną z Rosją, budując gazoport, czy, budować gazoport, żeby kupować drożej od Kataru, żeby nie kupować tańszego od nich?
Obawiam się, że na biznesie to ty się kolego średnio-znasz

Cytat:
Niedawno Rosję (Putina) tak zdenerwowała Czeczenia, ze wysadził kilka bloków z ludźmi w Rosji by miec pretekst do zamordowania narodu czeczeńskiego. Grabieży, ludobójstwa, exodusu uchodźców. Potem bardzo zdenerwowała Rosje Gruzja, która tez została najechana na rozkaz Jego Ekscelencji Putina (to określenia Mikkego nie moje) bo takie miał widzimisie, urwał jej kawałek kraju i przyłączył do Rosji. Teraz widzimy, że to Ukraina znowu rozdrażniła Putina, bo obaliła jego przydupasa Janukowycza, z którym było po linii i na bazie jak z bardzo cenionym przez Mikkego tow. Jaruzelskim. Za chwilę okaże się, ze w kolejce będzie Polska bo rozdrażniła Rosję tym, ze chce być niepodległa i niezależna.
Znaczy jakie są przesłanki, że Rosja będzie chciała atakować Polskę? Że Polska chce być niepodległa i niezależna? Acha - Przecież jest (od Rosji oczywiście) i co więcej uświadomię cię. Jest jeszcze w mocnym sojuszu wojskowym NATO i UE, gdzie duża część zachodu ma ulokowany tutaj swój kapitał. Podaj mi jeden przykład wpływów Rosji w tych dwóch organizacjach, żeby móc myśleć o najechaniu Polski
Straszenie Polski Rosją jest idiotyczne. Zresztą robił to Donald(kłamca) ty dałeś się mu zmanipulować.

Cytat:
No i o to chodzi Chłopie, zebyśmy tego gazu kupowali jak najmniej u nich po takiej cenie, jak już o interesach piszesz. Kupujemy po najdroższej cenie w Europie.
1) Nie kupujemy najdrożej w Europie. Pod względem wysokości ceny jesteśmy na 4 miejscu.
2) Żeby kupować po cenie tańszej, to trzeba:
a) Albo mieć kontrahenta, który sprzeda nam taniej
b) Mieć dobrą pozycję negocjacyjną
c) Mieć jakiegoś agenta wywiadu, który ma dobre stosunki z Putinem jak Wałęsa z Jelcynem, który potrafiłby chłopa spić tak, żeby temu było wszystko jedno i podpisał umowę o tańszej dostawie. W sumie to byłby najlepszy pomysł, bo kiedyś w ten sposób nawet oddali Amerykanom Alaskę, więc może tak Królewiec sobie zadupcyć?
Innej możliwości nie ma.
Walenie szabelką na lewo i prawo - nie tędy droga. Kaczyński za swoje 2 lata rządów potrafił walczyć szabelką z dwoma mocarzami Rosją i Niemcami. Tusk walczy z jednym reprezentując interesy drugiego. Może czas na kogoś, kto w końcu będzie dbał o interes Polski a nie kierował się uprzedzeniami?

Cytat:
Zapewne myślisz, ze tak trzeba bo jak nie to....się Rosja zdenerwuje.
Myślę, że trzeba mieć argumenty w rozmowie a nie trywializować

Cytat:
A ja mówię , taki wał. Budujmy alternatywne możliwości przesyłu gazu i potem renegocjujmy cenę.
Brawo! Tylko każdy handlowiec ci powie, że jak chcesz mieć dobre warunki handlowe z jakimkolwiek kontrahentem to trzeba mieć z nim dobre stosunki(Nie mylić z wazeliniarstwem). Dlatego wielkie firmy handlowe organizują imprezy, gdzie zapraszają kontrahentów piją z nimi banie, jeżdżą na wspólne wakacje, gdzie chodzą na ruchanie, wynajmują SkyBox na Wiśle, gdzie zapraszają ich na mecz. To wszystko ma na celu zbudowanie pozytywnej relacji, żeby osiągnąć cel: Korzystniejsze warunki. Walenie w Rosję niesłuszną rusofobiczną propagandą nie przyniesie na pewno korzyści w żadnych negocjacjach, bo czy tego chcemy, czy nie oni są potężniejsi i to oni dyktują warunki.

Cytat:
Tylko, ze rząd Jego Ekscelencji Tuska jak można się dowiedzieć z taśm planuje zakończenie gazoportu w Swinoujściu dopiero w 2017 (jaka radosć w Rosji, nie ?).
Jaka radość, Oni mają Polskę w dupie. Zaraz podpiszą umowę z Chinami i ty myślisz, że ich jakieś Polaczki ruszają? Cena gazu jest tylko i wyłącznie narzędziem politycznym a nie handlowym. Zejdź na ziemie.

Cytat:
A co do PKB % to sprawdź sobie ten eksport do Rosji bo mi się wydaje, że to oni więcej u nas stracą jakby co (gaz) niż my u nich. Chyba jest spora nadwyżka w handlu.
1)Jak wyżej pisałem. Jakbyśmy od nich nie kupowali, to nie wiem, czy by się nawet skapnęli, że tak jest, bo jesteśmy po prostu małym rynkiem dla nich.
2)A oni są dla nas dużym rynkiem. Wiec 4% ogólnej wartości eksportu do nich to całkiem sporo to kilka-kilkanaście miliardów zł przychodu. I co wynika z danych, eksport do Rosji ciągle spada? A dlaczego? No właśnie... Polak - głupi Polak - bidny. Tak dbamy o nasze interesy. A Francuzi im statki bojowe produkują...

Cytat:
Poza tym Rosja nie jest już dawno naszym największym partnerem handlowym. A handel oparty na strachu "bo się zdenerwują" nie jest najlepszym doradcą.
To źle a nie dobrze! Eksport netto z Rosją nam spada! Gazu kupujemy co raz więcej, a my im mało oferujemy. To buduje właśnie podrzędność naszego kraju i uzależniamy się od nich. Jeśli chodzi o import są na drugim miejscu po Niemczech z wynikiem 14,8% wzrost o 1,2% w stosunku do 2013 roku. Eksport nam maleje o 0,5%.To według ciebie dobrze? Nie żartuj.

Cytat:
Zacznij myśleć samodzielnie bez słuchania korwinowego pier.......a.
Właśnie myślę samodzielnie. I wiąże się interesownie z ludźmi którzy myślą podobnie. A JKM myśli podobnie w wielu kwestiach, tak samo jak RN dlatego jest mi z nim na razie po drodze, więc ja go popieram w tym momencie. Nie wiadomo co będzie za 2 lata - 5 lat może będę popierał kogoś innego, kto będzie jeszcze bardziej klarowniejszy?
To ty nie myślisz samodzielnie, wklejając co chwila propagandę niezależnej, i bez żadnej refleksji ich "interpretacja" jest dla ciebie bardziej wiarygodna niż realne słowa ludzi.
Więc daj spokój nie ośmieszaj się z tym samodzielnym myśleniem
Ostatnio edytowane przez palikot : 16.06.2014 o godz. 14:54.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰