Gwiaździsty napisał(a):

He, he, he rządy II RP i Józef Piłsudski tez ciągle drażnił Rosję i ZSRR. Nawet uchwalenie Konstytucji 3 maja tez bardzo rozdrażniło Rosję, że wysłała do Polski wojsko, które mordowało, grabiło, wieszało.
Niedawno Rosję (Putina) tak zdenerwowała Czeczenia, ze wysadził kilka bloków z ludźmi w Rosji by miec pretekst do zamordowania narodu czeczeńskiego. Grabieży, ludobójstwa, exodusu uchodźców. Potem bardzo zdenerwowała Rosje Gruzja, która tez została najechana na rozkaz Jego Ekscelencji Putina (to określenia Mikkego nie moje) bo takie miał widzimisie, urwał jej kawałek kraju i przyłączył do Rosji. Teraz widzimy, że to Ukraina znowu rozdrażniła Putina, bo obaliła jego przydupasa Janukowycza, z którym było po linii i na bazie jak z bardzo cenionym przez Mikkego tow. Jaruzelskim. Za chwilę okaże się, ze w kolejce będzie Polska bo rozdrażniła Rosję tym, ze chce być niepodległa i niezależna.
No i o to chodzi Chłopie, zebyśmy tego gazu kupowali jak najmniej u nich po takiej cenie, jak już o interesach piszesz. Kupujemy po najdroższej cenie w Europie. Zapewne myślisz, ze tak trzeba bo jak nie to....się Rosja zdenerwuje. A ja mówię , taki wał. Budujmy alternatywne możliwości przesyłu gazu i potem renegocjujmy cenę. Tylko, ze rząd Jego Ekscelencji Tuska jak można się dowiedzieć z taśm planuje zakończenie gazoportu w Swinoujściu dopiero w 2017 (jaka radosć w Rosji, nie ?). A co do PKB % to sprawdź sobie ten eksport do Rosji bo mi się wydaje, że to oni więcej u nas stracą jakby co (gaz) niż my u nich. Chyba jest spora nadwyżka w handlu. Poza tym Rosja nie jest już dawno naszym największym partnerem handlowym. A handel oparty na strachu "bo się zdenerwują" nie jest najlepszym doradcą.
Zacznij myśleć samodzielnie bez słuchania korwinowego pier.......a.
|
I niby wszystko fajnie, niby da sie to czytac ale jakbys nie pomanipulowal to bys sie pochorowal chyba. Otoz nawet ze rozmowy nie wynika ze Tusk planuje oddanie gazoportu na 2017 rok a tym bardziej nie wynikaja stad sugestie, jakoby robil to na zlecenie Putina, jak to sugerujesz a wynika jedynie, ze Wlosi maja w dupie i opozniaja budowe a z umow z nimi sporzadzonych nie wynikaja zadne kary za te opoznienia. Czemu nie zasugerujesz, ze to wloski wykonawca dziala na szkode Polski, pod dyktando Gazpromu? Bo ci tak nie wygodnie i nie pasuje do tezy