|
Senior Member
|
|
Przecieki z Sejmu:
http://wpolityce.pl/polityka/200046-...asnic-do-konca
Cytat:
W willi w Kazimierzu, wartej 800 tys. dolarów, Kwaśniewscy często bywali, gościli tam swoich przyjaciół i znajomych. Właścicielką domu była Maria J., przyjaciółka Jolanty Kwaśniewskiej. CBA ustaliło, że od końca 2005 r. na konto Marii J. wpłynęło w ratach 830 tys. dolarów. Gdy kontrola skarbowa zaczęła sprawdzać transakcję, Maria J. poprosiła Marka M., wtedy szefa Budimeksu, żeby zgłosił się jako właściciel nieruchomości (ich rozmowa została podsłuchana przez CBA).
Nawet jak będą mnie sprawdzać, to się dowiedzą, że stać mnie na wiele takich domów
— mówił Marek M.
Funkcjonariusze CBA znaleźli spisane przez Marię J. instrukcje dla Marka M.: „1. Umowa przedwstępna w październiku 2005 roku, 1 milion złotych gotówką. W 2006 wpłacał mi pan etapami resztę – 500 tys. zł. 2. Płacił pan świadczenia za dom po mojej wyprowadzce, tj. od kwietnia 2006 r. 3. Część rachunków ma pan, część ja jako pełnomocniczka”.
|
Cytat:
Marylko, a propos tej torby z butami, którą masz odebrać, to dobrze by było, żeby te buty miały rozmiar europejski
— mówiła Jolanta Kwaśniewska w podsłuchanej przez CBA rozmowie z Marią J., co miało oznaczać, żeby część sumy była w euro.
|

|
|