Pisząc o nowym prezesie "w pakiecie ze sponsorem" miałem oczywiście na myśli dwie osoby ... Tak w ogóle czasem mi się zdaje że niektórzy nie widzą różnicy między właścicielem a prezesem firmy.
Różnica jest zasadnicza: o wszystkim może decydować
tylko właściciel . Zarząd firmy w tym prezes jest po to by realizować cele i decyzje właściciela.
W przypadku tzw. właściciela rozproszonego np akcjonariatu (bez dominującego właściciela akcji) rola zarządu rośnie bo dyrektywy są wtedy jasne: utrzymanie się na rynku + maksymalizacja zysku / wartości firmy (akcji).
W przypadku firm takich jak Wisła właścicielem w praktyce (poprzez TF) jest konkretny człowiek. W takich przypadkach właściciel często decyduje o wielu rzeczach nawet drobnych szczegółach. Zwalnia "telefonicznie" zawodnika, trenera, prezesa. Takie jego zbójeckie i święte prawo.
Dziwi mnie więc przypisywanie Bednarzowi odpowiedzialności za zamknięcie kurka z TF czy za politykę w stosunku do SKWK .... To są decyzje właściciela.
Gdyby Cupiał kochał racowiska i puste trybuny Bednarz byłby jeszcze prezesem

.... No ciutkę logiki.....
Czarny PR

- ci sami co wyszydzają Bednarza za propagandę sukcesu i ciągle zapowiadanie "wyjścia na prostą (finansowa) oraz walkę o MP, ci sami za chwilę flekują go ujawnianie że sytuacja finansowa jest zła, np poprzez pertraktuje z holenderskimi asami obniżenia gaży .....
Swoja droga czy obniżanie kosztów finansowania klubu przy zachowaniu poziomu górnej połowy tabeli TME ... odstrasza sponsorów

? Nie sadzę.
Oczywiście nie jest dobrze. Poziom piłkarski w aktualnej sytuacji musi spadać ... Sprzężenie zwrotne działa .... mniejsze inwestycje - słabsze wyniki ------ słabsze wyniki - mniejsze inwestycje ------ itd.
By przerwać ten zaklęty krąg musi pojawić się nowy właściciel / sponsor albo nowy przypływ marzeń o LM pana Bogusława ...